Saturday, April 30, 2011

Effortless Yet Special Mother's Day Gift

hari ni aku ada appoinment kat slimming sanctuary for body massage. then, macam biasa; consultant datang promote :P .


pic - Google

this time, she promoted a package untuk mother's day. seee! told you! orang berniaga ni memang pandai bab2 nak suruh orang spend duit ni! tahu2 je my sibling and i tak fikir lagi nak bagi apa for mother's day nanti.


lepas dah habis2 tawar harga for promotion tu and mintak free gifts lagi, akhirnya aku berjaya dapatkan mama:

  1. Lifting Facial including Eye and Neck Treatment
  2. Steambath
  3. Milk Jacuzzi
  4. Balinesse Pampering Full Body Massage
  5. Lipstick
  6. Eyeshadow
  7. Hand Care

time to give mama some time to pamper herself (!)

i'm soooo not good at giving people massage (so do my other sibling). so, apa salahnya serahkan pada yang pakar kan? especially with my condition now; banyak yang tak boleh buat *sob*

lipstick and eyeshadow tu they gonna wrap! hehe. baru nampak sikit bentuk hadiahnya.

booked mama's appoinment on mother's day - 8th May 2001.

WHAT'S YOUR PLAN FOR MOTHER'S DAY???
kalau belum ada, pergi je spa nearest then buat appoinment. cepat! nanti full! (tiba2 play role as a consultant HAHA). they sure have promotion yang best2 sempena mother's day ni. :)


p/s: hari ni, tukang urut tu TERbagi aku body massage with hot stones! kihkihkih. what a lucky day!

Thursday, April 28, 2011

Akibat Tak Tengok Betul2




before ni, aku ada post about 187 friend requests .

then about facecrook.

omg. semakin lama semakin malas nak tengok requests tu. huhu. requests yang baru2 je aku tengok. tu pun ada yang aku hold untuk approve sebab tak sure siapa; in other words, tak tengok betul2!
*pemalas ke apa aku ni - entahlaa*

last2, aku jugak yang susah. semua sebab tak tengok betul2! -.-"
.
.
.

one day, nak dijadikan cerita, ada seorang budak add aku; bila tengok nama - familiar, tengok gambar pun - familiar. sekali macam toink *keluar mentol kat otak*. baru teringat! aku pun approve la :)


he's a good friend of mine masa darjah 1 :D

bila dia mentioned my primary-school BFF, i was like "haaaaaa!"

lama dah actually menjejaki budak ni kat fb, tapi, tak jumpa2.

siap dengan family aku pergi usha rumah dia kot2 ternampak; tapi tak ada pun.

then ada jugak suruh kawan yang duduk dekat dengan rumah dia pergi tengok; tapi budak tu busy pulak


huhhh. FINALLLY! nasib baik budak yang add aku ni, pergi cancel then add balik. kalau tak, sampai bila entah lost contact dengan diorang. huhu




okay, sebenarnya, apa yang nak disimpulkan di sini ialah:
dalam apa pun yang kita buat, mesti tengok betul2!
kalau tak, sendiri yang susah.
kadang2, benda tu depan mata je (!)

p/s: kepada yang request tu, if you read this, send me a private message okay :)

Happy 20th Birthday Zqa (!)

BIRTHDAY GIRL !

Name : Amiratul Haziqah binti Jasmi

DOB : 28th April 1991

Sign : Taurus
Status : i'm not sure ;P
Group : esvee (SV)
Nickname : Ches
Personality : warmhearted, reliable, sweet, cute, happy-go-lucky

Dear Zqa, 
Happy 20th Birthday, love!
Wishing you only the best on your special day :)
Although i can't wish you a happy birthday in person,
i will spend the whole day with happy thoughts of you :)
All the best for your future :)
Friendship forever! :)
May Allah bless you; today and always :)
ILY (!) :)

Wednesday, April 27, 2011

How I Turn Into A Right-handed

i was previously left hand dominant, but due to the accident that happened to me last year, i sustained a very serious injury on my left hand. it can barely hold a pen or a pencil. *burst into tears* T.T


i am now working on my handwriting with my right hand. seriously, i feel like a 4-year-old girl who just learnt abc.


to be frank, i don't practice very often 'cause usually when i'm writing, i keep having flashbacks of how easy it was for me previously to write (i really really love to write before).


it was so hard for me to accept all of this. it's just too much. most of the time, i'll stop writing after 5 minutes to calm myself down (well, yes, everytime, i cried).


it's even more depressing when i feel the lenguh-ness only after 2 minutes of writing.


before, i practice writing on random books or papers but today onwards, i will write daily in the same book to see my progress.


so, back to basics, i used a red and blue line exercise book. :)

first attempt, capital and small letters a-z. then, my name and numbers. i did quite well, didn't i?


i even did waves and patterns. *waa, tiba2 teringat masa darjah 1*. and lastly, alif ba ta :)

yes, i only did that for today. (again, i failed to hold my tears back)

luckily, new semester is in september. so, i have more time to practice.

what worries me is my speed in writing. i need to quicken the pace for lecturer will definitely not wait for me to copy the notes down and in exams, the time limit might not be enough. 

a note to myself:
it's not that you lost your hand. you still have it with you. it's just the function is limited. be strong. imagine those who were born with no hand. praise Allah for the life you had before and the life you have now.

*Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku*

The Japanese Baby Girl, Mell

the pink hair baby Mell :)

aku rasa aku makin berminat dengan mainan2 budak kecik laa!
macamana ni? HAHA
machine ATM tu aku memang minat betul la.
tapi yang Mell ni aku suka layan nadia main je *cover2* ;P


Mell ni hadiah ayah on Nadia's 5th birthday
masa tu ayah bagi patungnya je.
tapi semalam ayah dah beli katil and washroom untuk Mell
so, petang tadi, aku and nadia pun mandikan Mell! hehe

tengok! ada shower lagi! huhu
lepas tu pada bathtub tu ada pump untuk create bubbles
*tak nampak dalam gambar sebab tak letak sabun banyak*
as soon as Mell's hair kena air, it turns brown! unique kan :D

ada jamban jugak! haha
there's actually water coming out of Mell's bottom!
aku rasa sebab masa dalam bathtub, air masuk dalam badan Mell through the hole huhu

the brown hair Mell after shower
pakai diapers! hehe. cuteeee!

masa untuk rock Mell to sleep haha
bagi susu lagi! ;P
sleep well Mell :)

yang best nya botol susu Mell ni, in normal position ada susu dekat dalam. then bila terbalikkan, susu macam habis!


*mood budak kecik today! ngee*


Sunday, April 24, 2011

Common Tricks in Spas or Slimming Centres

ini semua gara2 asyik kena call dengan slimming sanctuary suruh aku datang buat facial or body massage -.-"

saja nak aku cepat habiskan treatment package. grrr

plus, mesti ada macam2 promotion products or treatment or treatment package yang diorang suruh aku ambik la tu. *sigh



*in slimming sanctuary*

spas or slimming centres. basically, sama je cara diorang promote.
pada yang tak berhati2, CONFIRM TERPEDAYA (!) .
(based on my own experience as well as my family)

  1. masa nak buat appointment for any kind of treatment, akan kena jumpa consultant for treatment yang paling sesuai untuk kita. lepas tu diorang akan suggest la package of the treatment (at least 5 sessions).

  2. lepas tu mesti nak promote product2 diorang pulak. masa ni, hati kena kental habis lah sebab diorang sure akan cakap benda2 yang tak best contohnya jerawat, kulit kering, black heads, white heads, lemak, perut buncit, selulit etc etc. wa cakap sama lu, diorang akan habis2an buat kita rasa treatment tu sangat2 diperlukan. ngeee

  3. sometimes bukan consultants je yang promote products. tukang urut or tukang facial nya yang duk analyse badan or kulit kita then suggest apa2 yang diorang rasa patut. sama jugak dengan consultants, diorang akan cakap benda2 yang tak-sedap-nak-dengar HAHA

  4. bila dah nak habis treatment, jumpa consultant balik, then again, diorang akan berusaha gila buat kita continue buat dekat situ.

ada spa yang okay, ada jugak yang tak okay.

list of tricks ni only matters to those yang tak-berapa-nak-kaya je laa.

kalau orang kaya, tak ada hal lah - suka2 je boleh spend duit to anything yang rasa2 bagus and best la kan.

tapi kepada golongan pertama yang aku sebutkan tadi ( i.e tak-berapa-nak-kaya), kena la berbelanja dengan bijak. gunakan duit pada apa yang betul2 perlu je. contoh yang tak-berapa-nak-perlu : (1) additional products yang perlu guna sekali sekala macam mask, (2) package untuk kulit or badan yang tak teruk
(3) treatment yang mahal - boleh je survey harga tempat lain for treatment yang sama

biasa la orang berniaga nak buat duit ni. diorang kena pandai tarik customer.

my 1st attempt using Shizens Eye Charm

spot the difference between the two eyes 
an attempt making my eyelashes look longer and thicker
(pada mata kanan)


 sebelum ni aku ada post about product Shizens yang aku beli.
one of 'em is Shizens Eye Charm.


baru first time nak try pakai sendiri hehe
omg. messy jugak la.
well, make up kena ada skill!
bukan boleh senang2 main tepek2 gitu je
takpe2, CHAIYOK! ;P


p/s: actually check kat analitik nuffnang ramai search keywords shizens, shizens eye charm and shizens lip painter. hihi. saja menepek post baru, nak bagi orang datang blog kita. ngee ;) mudah2an UV naik ;P

Friday, April 22, 2011

It's Addictive!

kalau ada rasa nak simpan2 duit sikit untuk masa depan and taknak bazir2 duit shopping mengikut nafsu sangat, so i suggest tak payah la guna apa2 jenis card like credit card ke, debit card ke, ATM card ke masa shopping. SERIOUSLY, IT'S ADDICTIVE!

of course i think, main reason many of us guna is - easier :

  1. tak perlu nak pergi machine ATM dulu untuk keluarkan duit before beli2 barang
  2. tak perlu nak kecoh2 kira duit kat cashier tu masa nak bayar
  3. tak perlu nak tebal2 duit dalam purse especially bila nak beli barang yang tak-berapa-nak-murah
  4. tak perlu nak risau duit hilang dalam purse sebab bila purse hilang je boleh terus call  bank suruh block card korang. 

itu antara advantage guna card2 ni laa (these are the reason i got carried away ciss)

lagi2 kalau korang macam aku *minta perhatian di sini* ; tak reti nak budget2 haihhh -.-". kalau korang bukan macam aku, so, tak payah risau sangat laa


PALING BAHAYA (!)
credit card
credit card = hutang hutang hutang. set kat mind yang credit card ni SANGAT SANGAT bahaya. nasib baik la otak jahat aku ni tak ada terlintas lagi nak guna (lagipun mama memang confirm tak akan bagi hihi). agaknya kalau aku la yang guna, confirm kena isytihar muflis. ;P . tak best pun card credit ni. dah la ada interest bulanan, interest atas baki la hape la, macam2. shopping memang best, tapi bila keluar bill card credit...fuhh...sabo je laaa


BAHAYA BAHAYA (!)
debit card, atm card (hmmphh. ini kisah aku, kisah yang merosakkan aku =.="nasib baik aku sempat berhenti sebelum terlambat)
tahap bahaya debit/atm credit ni down sikit la dari credit card sebab tak ada hutang. tak kisah la kan duit ada berapa dalam akaun, lebih baik pergi ATM sebab resit tunjuk baki yang penting tu.  guna punya guna punya guna last2 baki...fuhh...rasa macam baru semalam ada banyak duit. cuba bayangkan kisah aku, dalam masa 5 bulan aku habiskan duit aku rm5***++. memang tak terasa la masa guna, tapi last2, macam nak mengalir air mata.



tapi kalau dah boros, tak guna card pun boros jugak ye tak? -.-'

sebenarnya, yang penting kita kena lebih berhati2 masa membeli.

tapi aku yakin, tak guna apa2 card masa shopping lagi bagus! kurang sikit boros tu sebab indirectly masa pegang cash, kita akan kira ada berapa duit kita. so, rasa sayang duit tu lebih sikit

so, moral of the story : sayangilah duit anda! ;)

Wednesday, April 20, 2011

Kurangkan lebih banyak berat dan lemak dengan SUSU!


kepada pengamal2 diet, kalau korang tak include susu dalam diet harian, you'd better be!

KENAPA???
kerana susu tinggi dengan kalsium dan mengandungi vitamin D.

APA KEBAIKAN KALSIUM DAN VITAMIN D?
APA KAITAN DENGAN PENURUNAN BERAT BADAN?

kalsium dapat menyerap lemak dengan bantuan vitamin D. haaa. nampak tak kaitannya kat situ??

berdasarkan kajian:
  1. minum segelas susu pada setiap waktu makan bantu bakar lebih lemak dan kalori sepanjang hari
  2. minum banyak susu buatkan kita rasa kenyang lebih lama
  3. minum susu halang penambahan berat badan
  4. minum lebih susu dapat kurangkan ukurlilit pinggang (waistline)
  5. susu membantu hilangkan lemak dan kekalkan otot


well of course la kan, kajian2 yang aku sebutkan seperti yang di atas bukan kajian yang aku buat sendiri. haha. sebab tu aku sediakan sekali pada setiap point, link kepada webpage yang berkaitan (in English). kajian by experts ni. sumber yang boleh dipercayai.


www.whymilk.com : ada banyak lagi facts about susu yang korang kena tau.


maybe ada certain2 orang yang tak suka or maybe memang tak boleh nak minum susu plain. sebab tu kilang2 susu buat pulak susu2 yang berperisa macam perisa strawberi and coklat. susu berperisa ni sebenarnya okay je even calorie dalam susu berperisa lebih sikit from susu plain.


p/s: thanks to mama yang begitu excited inform aku yang susu boleh absorb fat! hehe. i love you mama!


Tuesday, April 19, 2011

Innovation

otak aku dah berkarat setebal 16inci
yela kan, orang lain sibuk menggilap otak masing2 nak final exam
aku pulak kat umah - bina karat otak dan badan haha
dah 6 bulan wooo rupanya aku cuti ni. cepat betul masa berlalu.
serious rasa macam baru semalam accident.
.
.
.
.
.
.
okay dah. cukup.
aku nak cerita pasal rantai sebenarnya ni.


aku rasa rantai ni banyak evolve!
sekarang rantai bukan sekadar sejenis logam yang perempuan (lelaki pun kadang2) sangkut kat leher buat perhiasan je.

1)dulu masa sekolah rendah aku ada jumpa rantai yang boleh buat kita ingat kat orang tersayang sebab pendant nya boleh letak gambar.

2)lepas tu ada rantai yang buat kita tepati masa sebab pendant nya ada jam kat dalam.

3)baru2 ni, aku  nampak ni: rantai lipgloss!

wahwahwah. aku memang baru 1st time nampak benda ni.
kalau korang dah pernah tau, tak perlu la gelakkan aku.(memang kena admit aku ni jakun sikit banyak haha)



dalam pendant rantai ni ada lipgloss! haha
bagus laa orang yang menginovasi rantai ni.kagum aku.
siap ada cermin lagi tu.
senang nanti kalau keluar makan, lepas makan touch up gitu je.


dear encik otak,
boleh tak awak fikir benda2 yang out of the box sikit?
simple2 pun tak apa.
taknak lah karat2 ni. tak suka. saya nak jadi engineer nanti!
mana ada engineer yang otak dia dah corrode ni. hmmmphh...



p/s: rantai ni bukan aku punya pun. adik kecik aku Nadiah Husna yang punya. haha. dia memang pantang nampak makeup2 ni. banyak sangat di'influence' oleh mama and kakak2 kott. tapi kalau kakak dia nak guna tak ada hal lah kan. :P

Monday, April 18, 2011

Truth and tears clear the way to a deep and lasting friendship


after a heart-to-heart conversation with my BFF this morning, i really feel that good COMMUNICATION is a necessity with those we value as friends. 

To have real friends, we must open up to others. Let them know who we really are. At the same time we must allow them the same opportunity. Only by being genuine can we enjoy a genuine friendship.



"True friendship is never serene."
 
- Marquise de Sevigne
dalam friendship mesti ada moments yang kecik2 hati, merajuk, gaduh, rasa tak best, tapi semua tu normal. yang tak normalnya bila kita rasa happy je sentiasa. dah nama pun life kan, mesti ada ups and downs :)



"A true friend is someone you can trust with all your secrets."

the fact that you actually share my secrets with people who humiliated me really breaks my heart but i feel like forgetting it. i don't wanna look back. you are a friend i don't wanna lose. i know for certain that you did it because you care about me. i appreciate your noble intention. i'm thankful that you were there for me though there were many people against me.


i know i did mistakes back then, so i hope you give me this chance of turning over a new leaf :)



"They say 'you only regret the things you never do.' Then why do I regret every bad thing I did to you?"
i'm sorry babe. i'm sorry that i did hurt you. i'm sorry for being so stupid that i don't even realise that you feel so bad when you're with me. i really didn't mean to. you have been keeping a lot of things yourself, so i'm glad that you confessed "almost" everything to me. janji taknak buat lagi! sorry taw weyy.




...Komunikasi, sikap toleransi, itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka... lalalala..



suka bila dah sedar yang kita kena improve friendship ni. friendship forever BFF! i love you! :))

Maharaja Jalan Raya

pagi2 hari macam biasa ayah akan beli newspaper Sinar Harian
bila ayah dah habis baca turn aku pulak.
okay, mungkin aku tak betul2 baca paper tu
aku tengok headlines je
yang mana macam best, aku baca la artikelnya.
teruk kan aku haha


sampai part ni:



aku start berdebar2
teringat balik kisah accident 10/10/10
yes, sekarang memang aku macam jadi takut and fobia sangat dengan kenderaan2 berat ni.


bila tengah drive, bus ke lori ke kat lane sebelah, aku jadi macam nervous


nak potong bus or lori lagi aku takut (even diorang terkedek2 gilaa)


bila nak melintas jalan, aku mesti kena ada someone dengan aku
sebab aku jadi gabra especially bila nampak bus or lori


huhh. teruk betul impact accident tu pada aku
i thought aku dah get over dah semua tu

.
.
.
.
.
.
.

A simple note from me to driver2 kenderaan berat:
  • please don't drive laju2 sangat. bergegar kereta sebelah. kang kalau dah lost control, hentam kenderaan2 kecik (contohnya viva aku), teruknya diorang, bukan korang. ada paham?
  • kalau kat highway tu, tolonglah jangan nak menggedik tukar ke lane 2nd or 3rd. tak perlu potongmemotong ni semua. ngeri kott. better be kat 1st lane; lane paling slow.
  • rest la betul2 before drive tu. kalau penat mengantuk time drive kan susah. kepada yang memandu jauh trip 4jam++, elok la ada 2nd driver. tak perlu la nak mengejar trip untuk duit sangat. bukan ke nyawa tu lagi berharga?? duit boleh cari, tapi nyawa...sekali je!

Sunday, April 17, 2011

Satu-satunya kacang yang aku suka :)

aku memang tak suka makan kacang2 ni. lagi2 kacang tanah cap tangan favourite mama tu. tak gemorr awok *bajet reti sangat cakap perak la tu haha*


kau sebut la segala apa jenis kacang lain; semua aku tak suka. yang paling2 tak suka: kacang merah and kacang hijau. kacang2 yang kena sorok dek chocolate ke, cake ke, abc ke, kuih raya ke, semua last2 kena letak tepi.


tapi aku suka gilaaaaaaa kacang niiiiii!
KACANG-DADA!!


haha. sengal. bukan kacang dada. BUAH BERANGAN laaa! in english they call it CHESTNUT. pelik punya translation. -.-"


lama gila dah tak makan buah berangan goreng ni. dulu2 kitorang beli kat tepi jalan murah sikit. ni tadi nak beli kat jj, 300gram RM12. cisss. last2 sorang dapat makan 6biji je. takpe, nak hilangkan mengidam punya pasal. sikit pun jadi laa.

buah berangan goreng selepas dikopek dengan berhati2 dan cermatnya oleh aku hehe


isi buah berangan yang sangat manis, berlemak dan sedap. nyummy! ;D


"Buah berangan goreng adalah berkhasiat kerana ia mempunyai lemak yang rendah dan kaya dengan fibre. Ianya juga mengandungi kalsium, zat besi, protein, vitamin B1, B12, C, D dan mineral-mineral yang lain"

"Chestnuts promote the nourishment of kidneys"

"Long time eating chestnuts will prolong your life!"

-in the book Compendium of Material Medical (by Lishizen)

Sunday, April 10, 2011

Dah Besar2 Pun Ada Mainan

ei ei. tak maluuu! siapa la tu. hehe

AKU LAAA! haha

i now have my favourite toy! ngee. bukan mainan kongsi2 dengan adik kecik aku tu, mainan aku sendiri. mama belikan. hehe.

okay, ini la favourite toy aku: machine ATM ( babynadia kata Bank Rakyat )


kenapa sampai ada 2?
sebab 1 aku punya 1 baby nadia punya ;P
aku dapat tahu mainan ni pun dari nadia la. dia beli dulu. kat MASJID INDIA tu haa. mahal gak la sebab benda ni kategori mainan kan. tapi memang aku interested sangat :P


machine ni macam ATM real lain; kena masukkan kad.
aku pernah try masukkan kad lain or try selak2 dengan benda lain (yes, sifat vandalisme terserlah di situ ngee) tapi tak boleh weyy. huhu. bukan mainan sebarangan menatang ni. ;P



benda ni kira macam tabung la. ada tempat letak nak masukkan syiling yang boleh detect berapa posen. tapi...hehe..tak berapa nak accurate laa. ada ke patut coin 20cent aku masukkan jadi 25cent. maybe sebab benda ni ada coin sendirik (kata mainan budak kecik kan, memang actually bukan untuk coin betul).



tapi after dah masuk semua coin, dah total up semua, total tu akan salah sikit kan; still boleh tukar (kalau memang nak tahu total duit dalam tu betul2 ada berapa la). kat bawah ni total betul2 punya. hehe. dah kumpul  syiling sampai rm4.95 dah.



lepas tu if nak keluarkan duit kena ada password. password changeable. bila ada lampu merah tu tandanya password dah betul la tu. huhu. then, tempat syiling kat bawah tu pun boleh bukak. kalau lama sangat bukak tempat duit tu, bunyik la alarm dia. konon alarm panggil polis haha


ada sekali tu, bank rakyat baby nadia punya dah habis battery, aku pun try la nak tarik tempat syiling tu kuat2 (again, aku vandalisme) tapi huhhh memang tak boleh. gila ketat. melainkanla kau nak kopakkan menatang ni boleh la


boleh je if nak masukkan duit kertas. ada slotnya. tapi nak buat hape. baik duit kertas aku letak dalam purse boleh guna. syiling aku memang malas nak letak dalam purse. so, aku memang letak syiling je la dalam machine ni. nanti if dah balik UM boleh guna untuk washing machine hehe 


benda ni bukan setakat boleh jadi tabung je tawww. it's also act as an alarm clock with date! huhu.
 tarikh dia lain sikit la: MONTH DAY YEAR
 tengok pukul 6.30 pagi benda ni kejut aku sembahyang subuh. bukan main music dia.

kenapa aku cerita pasal bank rakyat ni?
  1. sukati aku la
  2. nak back up diri sendiri sebab ada mainan - aku bukan childish. hehehe. adik aku nadh yang mature tu geleng2 kepala tengok aku begitu interested dengan mainan ni tapi aku tahu, dia pun nak jugak sebenarnyaaa *wink wink

Nadiah Husna's 5th Birthday

7th of April 2011

it's baby's 5th birthday
tepat pukul 12 a.m, kitorang kejut dia wish happy birthday huhu.
gila happy muka especially nampak belon2 banyak
naik sengal hoi muka aku tiup belon banyak

nadia with presents from us semua sekali ada 12
biasala budak kecik suka hadiah banyak
so tak ada la beli yng mahal2 sangat ;P
muka baru bangun tido hehe


pagi harinya; at around 8 a.m camtu kitorang pun berjalan kaki pergi tadika baby. dekat gila, sekangkang kera hehe
bawak goodie bags and a cake
 
 
sampai je tadika tu, kitorang pun distribute la goodie bags kat budak2

lepas tu diorang pun nyanyi lagu birthday; 3 version tu!
mula2 happy birthday to you, lepas tu selamat hari jadi, lepas tu Allah selamatkan kamu

sesi potong cake :)
with mama and ayah:
with the girls:
 
with the boys:
with the teachers and mama:

so perasan tak nadia tak pakai baju sukan macam budak lain?

huhu. tak sekolah!
sebab ada appoinment dengan pediatric kat GH

malam tu, kitorang buat kenduri :))
yang best nya tu, cake 3 tingkat! huhu
taknak kalah dengan arab sebab kitorang cerita arab pun dulu cake 3 tingkat
tengok kakak2 yang terlebih excited ni, sampai tak nampak dah birthday girl haha

with nani comel 

okay tu je. heee
happy birthday baby nadia! :)

ermm..special thanks to my mas joko. haha
rajin datang menolong even sakit
i love you more lah! huhu



*tak perlu puji afir banyak sangat
dah berbakul dah dia dapat time kenduri hehe*

Petua Nampak Muda Dari Usia Sebenar


gambar ni time nadh ambil result SPM kat sekolah dia. (yes, aku kakak yang sangat supportive HAHA geli je)



kesian nadh, lately orang selalu cakap dia kakak aku. serious2! bukan aku perasan sengsorang ni. orang keliling yang cakap. siap masa kat sekolah tu ada student yang nak ambil result jugak bagi brochure jejak after SPM kat aku. haha. boleh pulak dia ingat aku nak ambil result jugak. padahal aku kat sekolah dia tu, takkan tak cam batch sendiri.

mama kata sebab perangai aku macam budak2. hish. ada ke patut. haha

dulu masa high school orang ingat aku dah masuk U, tapi bila dah betul2 masuk U, orang ingat aku muda lagi pulak dah. haihh. betul lah, 'hidup ni umpama roda'. (kira aku jadi muda balik?? confuse sendiri. haha)

okay dah dah. merapu sikit2 cukup. sekarang baru nak bagi content of the entry. title entry ni memang macam sengal2 bajet pakar kan. siap nak bagi petua kat orang. haha. semuanya berdasarkan pemerhatian aku sendiri terhadap orang keliling (i mean, tengok makcik2 aku yang nampak sangat muda, mama aku sendiri etc etc). 

  1. first sekali: banyakkan senyum (ceria)

    ceria tak semestinya kena gelak2. senyum je pun nampak ceria dah. tapi bukanlah senyum kambing, senyum kena ikhlas. someone yang selalu put a smile on his/her face surely akan nampak lebih bright and yes, lebih muda.

  2. di samping tu: kena pandai handle stress

    bila stress tak perlu la nak obvious sangat muka tu nak bagitau semua orang yang kau tu tengah stress, mana nak nampak muda kalau muka ketat je. pandai2 la. especially kau perempuan yang tengah PMS senang sangat nak stress2 ni. bab ni kena belajar pengurusan stress la pulak kan. tapi yang paling penting masa stress ni, kita kena develop positive attitude la i.e fikir yang kita boleh make it through no matter what

  3. jaga kulit muka

    okay, first sekali orang tengok is of course bahagian muka kan. so, jaga muka ni memang perlu lah.  macamana nak jaga muka? masing2 ada cara masing2 kan. ada yang guna cara tradisional, ada yang guna cara moden. yanng pasti, take a very good care of your facial skin tak kesah la apa cara pun supaya tampak lebih cerah berseri.

  4. jaga pemakanan

    bukan setakat muka, badan pun kena jaga. so, consume la makanan2 yang ada vitamin yang baik untuk badan. buah and sayur yang penting. bukan setakat nampak muda, rasa muda lagi. ye la kan, dah badan sihat, cergas la sikit.

  5. rehat secukupnya

    tidur kena cukup wey. aku rasa ni la antara sebabnya nadh nampak lebih berusia hehe dari aku. dia kan baru lepas SPM. penat stay up study tak habis lagi kot. hehehehe. tidur cukup untuk badan dan otak, juga untuk eyebag HAHA. tapi tak perlu la tidur sehari suntuk. ke lain jadinya. 

dah la. 5 cukup. nak lagi, google sendiri. orang lain pun ada bagi pendapat sendiri jugak. panjang sangat dah ni. okay. sekian.

petua lain:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...