Tuesday, May 31, 2011

May 2011 HFW DAY 2 - Formal Attire

 "Whether it's traditional/cultural, black tie event, weddings, or anything else, show us how you get dressed up for formal event!"





i'm very much a fan of nyonya kebaya and it suits almost every formal event, i think.


i don't wear any accessory with my kebaya because the embroideries is just enough to outstand.


this simple outfit is practical and comfortable to be worn for weddings.

we don't wear anything too bling2 or glamorous outfit for a wedding ceremony because we don't want to overshadow the bride, do we? ;P


check out HFW Day 2 for more formal attire by gorgeous girls!

Monday, May 30, 2011

Nadiah Husna's first hair cut

seriously, hari ni first time baby gunting rambut dia sejak lahir.

dahsyat kan. kalau nak tahu, masa lahir, baby BOTAK! up until she was 2 years old, rambut dia sikit gila. ada tak ada je. sampaikan, arab (my brother) ejek dia botak. huhu

then sekarang, rambut dah panjang.

before ni, dia memang dah teringin dah nak potong rambut tapi ayah tak bagi. ayah memang tak bagi dia potong rambut.

tapi sebab hujung rambut tu dah macam ada rosak2 and very dry, so ayah pun izinkan la dia potong 1 inci rambut. kihkihkih




cakap dengan chinese tu nak potong sikit je, tak cakap 1 inci. hehe

so end up chinese tu potong nak dekat 5 inci! HAHA



tertunduk2 dia takut dengan blower ;P

ini la hasilnya! tadaaaa!



so cute! kakak suka! :)

May 2011 HFW DAY 1 - Work Wear

"Us girls got to make some money! What would you wear in a professional environment?"







well, i'm not working yet.

but whenever i think of going to work, it has to be formal.

so i chose to pair a blazer together with a high-waisted pants.

so, those are my work wear :)


check out Hijabi Fashion Week and see more gorgeous girls with their work wear. get inspired! :)

Sunday, May 29, 2011

I'll be participating May 2011 HFW ! :)



Hijabi Fashion Week will start tomorrow! and i'm soo excited about it! :)

it's not like i'll be featured or anything, it's just we'll be able to see lotsa gorgeous girls in their best outfits according to the categories.
The Categories Are:

Day 1 (May 30) - Work Wear
Us girls got to make some money! What would you wear in a professional environment?

Day 2 (May 31) - Formal Attire
Whether it's traditional/cultural, black tie event, weddings, or anything else, show us how you get dressed up for formal event!

Day 3 (June 01) - Work Out Wear
A new category, but so essential! What do you wear when exercising, going to the gym, or anything to stay active and fit?

Day 4 (June 02) - Date Night
If you're married, you know what this is all about! Share how you can dress up an outfit for a night out with your husband (or future husband for all us single ladies out there)!

Day 5 (June 03) - Jummah
Jummah Jamaat (Friday Prayer) is very specific to Islam and the sunnah says to wear something simple, clean, and new if you can! What's your favorite thing to wear when visiting the mosque?

Day 6 (June 04) - Vacation / Travel
Time to kick back and relax! What do you wear on vacation or while traveling?

Day 7 (June 05) - Party Hostess
Last HFW we had Girls' Night Out, but this year YOU are the hostess! What would do you wear when you call your girls over to hang out? What kind of parties or get-togethers do you like best?


as for myself, i simply wear anything that i feel good and comfortable in. huhu. can't wait! :) 

How to wear PASTELS?

i get to know this info from  SizZLing SuZai. and i just loveeeeee it!

firstly because, i always feel un-pretty or ugly or feel wrong playing with pastels in my dress-ups.

secondly, my becoming birthday party's theme is PASTEL! ;P


COOL VS. WARM COMPLEXIONS
Ever encountered a situation where you see this gorgeous lavender top but once you try it on, you end up, well, hating it? One of the reasons for this is probably due to your undertone complexion. Most complexions fall into either the warm or cool category. Let’s find out which one you are!

Discovering Your Undertone

1. Looking at your forearms under natural light or outdoors. Looking at the vein colour, what colour do you see?

- If blue, then you’re cool.
- If green, then you’re warm.

2. Coloured jewelry can also play a part in what your undertone may be.

- If you tend to gravitate towards silver jewelry, you are cool.
- If you look better in gold jewelry, then you’re warm.

3. Lastly, depending if you burn or not under the sun is a good indicator, too!

- You don’t get tanned – then you’re cool
- You can get tanned – then you’re warm.

Choosing the Colours
Now that you’ve established what undertone complexion you have, then we can see what kinds of pastels will look good on you.

Cool Colours:

- Pink
- Lavender
- Baby Blue
- Mint Green

Warm Colours:

- Coral
- Light Yellow
- Peach
- Avocado Green


the original post is from chictopia.com




Saturday, May 28, 2011

Mango Lassi !


everytime pergi kedai mamak je mesti nak order ni lah!

my another favourite drink, mango lassi :)


from wikipedia:

Lassi (Punjabi: ਲੱਸੀ, UrduلسیHindi: लस्स) is a popular and traditional Punjabi yogurt-based drink of the Indian Subcontinent. It is made by blending yogurt with water or milk and Indian spices

Mango lassi is most commonly found in India and Pakistan though it is gaining popularity worldwide. It is made from yogurt, milk or water and mango pulp. It may be made with or without additional sugar



dah ada resepi dia dah! gonna try it very soon!! ;)

Bila Kanak2 Menconteng, Biarkan!


bila kanak2 menconteng, biarkan.
bila kanak2 menconteng, jangan marah2 macam gila.
bila kanak2 menconteng, jangan pukul tangan dia.

sebab...semua tu akan buat kanak2 takut nak mencuba benda baru.

personalti seseorang tu kan dibentuk berdasarkan cara dibesarkan.

masa kanak2 tengah menconteng, kreativiti dan pemikiran serta imaginasi kanak2 berkembang.


dah nama pun menconteng kan, biasanya memang bukan dekat tempat yang sepatutnya la kan macam dinding. so, parents or elder sister or brother la yang kena buat sesuatu. contohnya, mama dulu masa aku kecik, dia tampal kertas mahjong dekat dinding so that tak ada la kotor dinding tu. or, belikan dia kertas2 or board tempat dia khas untuk menconteng.


kau tengok ni, memang over adik aku menconteng, habis tangan2 HAHA. sabo je laa

source: pakar psikologi. sekian terima kasih :)


Wednesday, May 25, 2011

Kedai Kunci Penyelamat Keadaan

hari ni kena fetch mama from school.
so, sementara tunggu tu, i went to tesco dengan baby and arab.

bila dah dekat nak pukul 4 petang, kitorang pun nak gerak la pergi sekolah mama.

sekali...dekat tempat parking...tekan2 remote kunci kereta tak boleh2! isayman. sumpah cuak gila2 nak mammp. blur terus nak buat apa.

arab kata maybe rosak sebab tadi jatuh -_-"

macam2 dah bermain dekat otak ni; kena tunggu ayah balik yang tak tahu pukul berapa lagi, kena panggil orang perodua, macam2 lah! terfikir nak bukak je pintu guna kunci, tapi teringat masa dengan afir dulu kitorang bukak guna kunci alarm pun bunyi2 sampai nak habis dah bateri kereta.

last2, aku decide nak call mama sebelum buat apa2. terpaksa la nak buat macamana walaupun tahu mama tengah meeting.

then mama pun cakap, maybe battery habis. so, mama kata cuba cari kedai yang ada jual bateri untuk remote tu.

cari punya cari punya cari sampai naik migrain kepala lutut aku sekali nampak kedai kunci!!


disebabkan aku still tak sure lagi remote kereta tu tak function sebab apa, aku suruh je la dia tolong tengokkan. lepas tu dia tukarkan bateri then check dekat ada satu machine tu tengok function tak.

and YES! dah okay!

THANKYOU KEDAI KUNCI! ;P
tak jadi nak nangis heeee

THE ORIGINS OF BB CREAM

Known as blemish balm, it was formulated in Germany and used by dermatologists to help laser surgery patients soothe and refine skin while providing light coverage for post-laser scars and other blemishes.

Soon after, Korean celebrities started to use the cream and it propelled Korean cosmetic companies to invest in this innovation.

- SOURCE : June 2011 CLEO Magazine -




german is the innovator. korean is the investor. who's the real genius? u judge!

Tuesday, May 24, 2011

Do It Yourself - Rabbit Bag



OH YEAH! I MADE IT!
*yes, i made it all by myelf except for the design haha*

comel tak, comel tak??!

hee, aku rasa comel jeee :P

remember the handmade creative product - home deco (ENTRI)?

 few days ago, i bought myself another DIY project ni.

it's A RABBIT BAG!



'raw' material
 
the steps:


mula2 ada rasa sedikit malas la sebab gila banyak semua kena jahit kan. 

so ingatkan nak glue je *boleh ke? HAHA*

but then, i was like 'ko bukan buat apa pun kat rumah! buat je la!' hehe

nasib baik aku dulu ERT masa lower form. tapi tu pun mengambil masa lebih kurang 3 hari (tak tolak masa aku keluar tengok pirates of the carribean dengan afir semalam, tengok tv, online, tidur). kalau fokus buat je aku rasa sehari dah siap *ye ye je hehe*. 

ingatkan nak drag masa buat ni sampai 5 hari camtu; boring kott duduk rumah sorang2, tapi bila dah start buat macam tak boleh stop. 

of course, bag ni bukan untuk diri sendiri, but for Baby Nadia!


i'm so glad she love it.

by the way, the initial letter N tu is for Najlaa, tapi aku cakap pada baby N for Nadia *takut dia merajuk* hehe

Sunday, May 22, 2011

Baby Nadia is a big fan of Mia Sara Nasuha



baby and giant :P

congratulation to my uncle yang baru je dapat baby girl semalam!
dah ada nama dah : Alya Taqifah *tak sure la spelling dia*


so lepas tu, on the way home from hospital, baby cakap dekat mama 'mama lahir la baby lagi'. this is not the first time, dah bebrapa kali jugak la dia cakap dengan mama macam tu.


well, mama pun lahirkan dia masa umur mama 39. caesarean lagi tu. so, lepas tu mama terus ikat both right and left fallopian tube. bahaya kan kalau wanita lebih 40-an lahirkan baby. banyak risiko. antaranya berisiko melahirkan anak yang cacat ataupun sindrom down (ni yang aku selalu dengar la).


lepas tu mama cakap 'kita ambil anak yatim nak tak, baby?' and dia pun kata 'mama ambil la Syasya. comel je' (character mia sara nasuha dalam cerita zoo)

well, honestly, baby ni jenis yang SUSAH SANGAT nak puji budak2. bila ada any of us yang puji mana2 budak je, dia akan memberontak or merajuk la. ada sekali tu, aku puji budak mana entah tak ingat dah; lepas tu dia marah2 cakap aku tak sayang dia la, suruh pergi dekat budak tu la, macam2. HAHA


tapi bila tang Mia, dia suka! dia kata Mia comel!


tapi yang tak boleh blah tu, dia nak mia tu jadi adik dia. HAHA. dia tak tahu si Mia tu tua setahun.



lepas ni aku ingat nak bawak baby tengok movie Nur Kasih. mesti dia suka sebab ada Mia. huhu.


Saturday, May 21, 2011

Adik to Uitm Lendu Melaka

so dah selamat dah hantar adik kat uitm.


i must say, barang adik GILA banyak!
sampaikan budak rotu uitm kena tolong kitorang angkat barang

tak tau kenapa dalam pic ni barang adik macam sikit. sumpah banyak gila actually

adik dapat kolej Tun Merah

kitorang tolong adik kemas2 semua dari pagi sampai tengahari
 
 hasil kemasan saya :)
hasil mama :)



ADIK, NANTI AKU AMBIK KAU!
*haha. baru kejap berpisah dengan adik* :P

Friday, May 20, 2011

Mental Trauma

Mental trauma includes frightening thoughts and painful feelings.
They are the mind’s response to serious injury

i really hate it when i see any of the red delima buses while i am driving.
seriously, when i see this kind of bus: i was so panic, heart's pounding out of my chest
(ENTRY)


i remember when i was transferred to HUKM a day after the accident, my heartbeat is over 120. i suffered sleep disturbance (it wasn't really insomnia because i still manage to have a few hours sleep), having nightmares and flashbacks. the doctors had to refer a psychiatrist and luckily they didn't have to prescribe me any medication.


TIME IS THE BEST HEALER. God willing, InsyaAllah :)

Dear Adik Nadh

selamat pergi belajar adik!



rupa2nya adik aku dah besar eyk. nak masuk U dah. (oh tapi aku masih muda)

  • lepas ni tak dapat la kita 2 ekor duduk depan tv tengok korean shows. lepas tu gelak macam gila nak pecah perut.

  • lepas ni malam2 nak tidur kalau nak tidur, aku pasang sendiri je la lagu korea.

  • lepas ni bangun pagi after breakfast, aku kena kemas rumah sorang2 la kan. tak ada orang nak duk bebel2 dengan aku suruh kemas tu kemas ni.

  • lepas ni kalau nak shopping ke jalan2 ke, tak ada la lagi aku nampak kau pakai baju or tudung or shawl or inner aku kan. 


hehehe. cakap macam la kau duduk lama sangat pulak dekat uitm tu. lendu je punn. haha. confirm every week nak balik!


bila baca2 balik yang kat atas ni rasa macam cakap untuk kakak aku pulak eyk. siap nak bebel2 pada aku. siut je. ingat sikit eyh. kau tu adik aku! bukan aku adik kau! sukati kau je eyh cakap aku ni adik kau! hehe. tapi disebabkan aku kakak yang baik gila babeng wa cakap sama lu, aku tak kisah, aku tau aku ni memang awet muda. HAHAHA


dan ini, pesanan terbaik punya buat kau, 

(1)jangan nak fussy sangat dengan kawan2 kau. relax je la. tak payah la nak tension2 kalau bilik kau sepah ke ape. then, (2)jangan membebel weyh! tak larat orang nak dengar. combination kata2 kau dengan suara nyaring tahap-berapa-aku-tak-tau tu sangat la tak bagus. bingit telinga! (3) lepas tu jangan nak kedekut sangat hehe.

okay dah2 sikit je. tak boleh banyak2. nanti makin banyak pulak sifat2 mazmumah yang terkeluar. HAHA

adik!!


I'LL MISS YOU (!)






Thursday, May 19, 2011

Lori Minuman


hari ni aku teman adik ambil ic dia yang buat semalam (cip rosak). sampai2 je nampak ni :


lori nescafe!!


hahaha. excited! lama tak nampak dah lori2 macam ni.


teringat masa sekolah rendah!
ada la beberapa kali lori macam ni datang sekolah then semua orang duk beratur panjang2 sebab nak minum air ni. tapi biasanya lori milo lah kan kan? kecoh 1 sekolah. ada yang dah ambil 1 lepas beratur panjang2 then pergi balik dekat end of line untuk dapatkan 1 cawan lagi. ada pulak yang masa ambil tu ambil 2 sekali; cakap ambilkan untuk kawan. haha *pelngalaman ke?* :P


i dunno why tapi aku rasa, rasa air from lori minuman ni macam lain. sedap! dekat kedai mana2 pun tak dapat rasa yang sama. buat sendiri lagi la -.-" haha


rasanya lori2 ada time macam ada event kot. aku ada sekali nampak dekat mitc; masa jom heboh kot tak ingat. lepas tu dulu masa MSSM (majlis sukan sekolah2 malaysia) lagi ada banyak. tapi tu teori aku. hehe. tak tahu la betul ke tak.

Wednesday, May 18, 2011

First time pergi Pedicure !


waaa. lama gila dah rasanya tak update blog. sumpah macam kering idea lately. nak cerita about daily life pun macam tak ada apa -.-" HAHA


so today ada la jugak benda yang nak dicerita. kira bersejarah jugak! hari ini dalam sejarah hidup Nur Najlaa 'Aqilah pergi pedicure. *maaf, saya memang jakun, terima kasihh* :P


pedicure is a way to improve the appearance of the feet and their nails. - thankyou Mr Wikipedia-

kesian kuku kaki aku. baru sekarang nak buat pedicure. nak harap tuan dia duk jaga kuku kaki memang buruk je la kau. selama ni jaga tumit je, takut pecah2. tu pun nasib baik dapat foot spa FOC dekat slimming sanctuary hihi. tak pun pergi foot reflexology massage. tu je la. so kaki, maaf aku abaikan kau selama ni hehe.



 *adik, reaction kau sangat kelakar! hahaha*

waaa. hasilnya memang terbaik la. berkilat2 kuku2 kaki! wangi! bersih lagi! cerah berseri! haha. over pulakk


okay dah, entry ni dan lain2 kali tak boleh nak muatkan banyak2 cerita sekali. nanti tak ada idea lagi dah. huhu. otak aku ni  makin lama karatnya makin tebal. harap maklum.


sebelum terlupa, i nak cakap:  KAKI, I SAYANG YOU MUAH MUAH! hahaha 

Sunday, May 15, 2011

Estee Lauder Model Search 2011


update ringkas.

ohh. maaf. tittle entry memang sangat tak boleh blah. hikhikhik

okay, terima kasih, saya sedar diri. tak join punn. heee.

cuma, grab opportunity promotion held by estee lauder dekat Mahkota Parade semalam.

i bought beyond paradise perfume lepas tu dapat (1)lipliner and (2)refill lipliner as door gift, (3)pouch bag with (4)mascara, (5)foundation, (6)eyeshadow, (7)loose powder, (8)moisturizer and (9)makeup remover. also, i had free (10)make over and (11)photoshoot by estee lauder.



gambar photoshoot nanti la baru upload hehe ;P

Thursday, May 12, 2011

Minum Air Sejuk




pic-Google

'minum air sejuk ni tak elok'aku selalu dengar ni! tak tahu kenapa orang kata macamni.


tapi tadi masa tengah baca news dekat yahoo, 'drink cold water can raise resting metabolism by about 50 calories daily--enough to shed 5 pounds in a year'


waaa. pantang aku bila dengar bab2 tingkatkan metabolisme or kurangkan berat badan ni. hehe.


metabolisme dikatakan (oleh German researchers) boleh meningkat kalau kita minum air sejuk sebab badan kita berkerja untuk memanaskan air sejuk tu kepada suhu badan.



Though the extra calories you burn drinking a single glass doesn't amount to much, making it a habit can add up to pounds lost with essentially zero additional effort. :)


elok la tu. cuaca pun panas sekarang. heee. let's quench our thirst with cold water everybody!

Wednesday, May 11, 2011

Buku Boring DAN Highlighter

  • masa sekolah rendah, kita guna buku teks je untuk belajar

  • bila dah sekolah menengah, kita akan beli buku revision sedikit pulak. biasanya revision book yang combine form1 form2 form3 and form4 form5. so, bila dah combine tu agak tebal la kann

  • masa asasi pulak, banyak guna notes from lecturer. tapi ada jugak buku revision tebal yang lecturer tu tulis sendiri for better explanations

  • bila dah degree ni, guna notes from lecturer jugak tapi perlu refer buku2 yang super thick! sebab notes lecturer sikit and simple tapi bila exam pergh macam tak pernah belajar la pulak.

    harga each buku AGAK mahal laa. so, kalau nak save2 sikit duit, photocopy la buku kawan. tapi jangan la selfish sangat sampai semua kawan kau punya buku ko nak photocopy. bahagi2 la dengan coursemate sama rata; dia photocopy buku ko, ko photocopy buku dia so that tak payah la beli semua2 buku. kalau kau nak save duit, kenapa orang lain taknak??

    ada jugak yang tak suka pakai/guna/baca buku yang photocopy ni kan. ye la, hitam putih je. lepas tu pakai binding comb, senang tercabut especially kalau buku tu tebal nak mammp. tak kisah la kan. siapa mampu beli je la semua original. lagi bagus.

    as for me, aku tak adalah beli semua original. kesian pulak mama nak kena keluar duit banyak sangat. grateful gila ada duo partner course yang sangatt baik and bertimbang rasa so tak ada la masalah nak bahagi2 bab beli buku ni. *LIN! THANKS TAW! I LOVE YOU! hehe*


    frankly, buku yang photocopied ni memang tak berapa nak best la nak baca.

    so, apa lagiii?? guna laaa
    HIGHLIGHTER PEN!


    so sekarang buku aku yang photocopy tu colourful! heeee. NO MORE EXCUSES FOR NOT READING BOOKS OKAY!


conclusion :
BUKU BORING + HIGHLIGHTER PEN = ADA UMPH! :)

Tuesday, May 10, 2011

Handmade Creative Product - D.I.Y ( Do It Yourself )

kawaii !!
comel kan! comel kan!
i made it myself okay!!!
*astaghfirullahal'azim riak nii* hehe


thanks to my lil' sis nadia yang merengek2 nak benda ni sampai kakak dia yang kena buat


masa mula2 bukak kotak dia, tengok 'raw' material yang ada, i was like "watdehel..kena jahit? kenaa gunting2? setakat lekat2 dengan glue okay lagii". tak ada confident lansung nak buat.


bila dah siap.... fuhh... aku pun terkejut! haha. comel gila!

nak beli yang lain lepas niii!
aktiviti yang sangat sesuai bagi yang tengah cuti hehe

Monday, May 9, 2011

WARNA kad pengenalan


nak mulakan entry ni dengan cerita kelakar sikit heee ;P

okay semalam nadh tengah sibuk duk isi borang nak masuk uitm sebab dah register dah 21st May ni.

lepas tu bila sampai part ni:

nadh tanya mama,
"MA!! WARNA NI WARNA KEGEMARAN EYHH?!" *jerit sebab mama berada agak jauh time tu*

HAHAHAHA

serious adik aku ni memang tak tahu wey. OMG. apa dia ingat ni nak tulis biodata macam masa sekolah dulu ke? adoi ai. haha.



kepada yang jugak tahu apa ke benda nak isi  part warna tu, itu untuk warna kad pengenalan okay, berkaitan dengan kewarganegaraan kita. bagi warganergara, BIRU!

aku pun tak pasti la warna2 lain kad pengenalan ni sebab tak pernah tengok pun kad pengenalan bukan warganegara.

tapi setakat ni yang aku tahu, warna kad pengenalan ni ada 4 : BIRU, HIJAU, MERAH,  and COKLAT

  • BIRU - warganegara
  • ada jalur HIJAU - pemastautin sementara
  • ada jalur MERAH - pemastautin tetap
  • ada jalur COKLAT - warganegara tapi bekas banduan

oh yes, memang teringin sangat nak tengok yang warna lain tuu.

kepada budak2 sebaya adik aku ni, selamat sambung belajar! :) *jangan isi borang macam adik aku HAHA*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...