Tuesday, August 23, 2011

first time guna perkhidmatan poslaju ;)


yesterday was my very first time pergi dekat kaunter poslaju dalam pejabat pos. aku tak pernah lansung pos barang. pos surat or kad ada la. barang memang tak pernah.


so, disebabkan ke'bengong'an aku dalam pos mengepos ni, aku ambil masa yang sangat lama untuk settlekan hadiah2 giveaway tu walaupun rupanya senang kacang je. apa yang complicated sangat otak aku fikir entah.


tapi mula2 aku beli sampul pos ekspress sebab aku fikir bangle and ring tu kecik je pun! masa beli tu terus beli 4 engkau! tak ada tanya2 makcik dekat kaunter tu pun. sekali dia tulis sampul untuk document je la weh. berat tak boleh berapa gram, tebal tak boleh lebih berapa mm semua ada tulis. bila fikir2, memang tak lepas lah. buat penat je. bazir duit aku =__='
moral : jangan jadi bodoh sombong. malu bertanya sesat jalan. *aku la tuuu. uwaaa*
last2 aku beli la kotak hadiah yang biasa tu lepas tu balut guna kertas minyak.


ada tak yang tak tahu macamana nak pos barang jugak? meh aku nak tunjuk procedure pos barang guna poslaju. hehe. saja nak berkongsi pengetahuan. :PP

  1.  pergi dekat kaunter tu bawak barang yang nak di pos nanti orang tu bagi borang camni:

    info yang wajib isi : nama, alamat and number phone pengirim & penerima

    tapi aku tulis kan tak berapa nak laju cepat penat pulak tu. so, mintak perkhidmatan my boyfriend lah tolong isi. hihi
    thank you sayangggg :PP

  2. nanti diorang timbang, lekatkan borang tu dekat kotak and mintak duit bayaran pos. haaa, see! senang je! hahaha. baru aku tau.

  3. lepas tu diorang pun bagi la salinan borang tu as receipt. dah siap! :D



hari ni, one of the winner dah terima hadiah. bagus bagus. nak dekat raya ni so aku tak expect boleh sampai cepat. anyway thanks poslaju! :))


Monday, August 22, 2011

Stesen Radio dan Hantu

p/s: ini bukan entry about stesen radio berhantu :P


bila waktu sesuai untuk dengar radio?
me: bila2 dalam kereta


yes, sekarang aku hanya dengar radio dalam kereta je. dulu masa duduk hostel lain lah kan - tak ada entertainment. hahaha

kenapa dengar radio dalam kereta?:
  • hilangkan rasa bosan
  • kurangkan rasa mengantuk ( or segar )
  • buat kita rasa kurang sunyi sebab boleh nyanyi sama2 ( sebagai peneman )
  • hilangkan rasa takut masa drive especially at night *aku memang penakut ya amat hehe*

tengok ayat2 yang besar sikit tu and my question is : sesuai ke untuk stesen radio putarkan lagu yang berunsur hantu2 sikit, or pasang iklan2 yang berkaitan dengan hantu2 or anything yang sewaktu dengannya?

aku rasa TAK (!)

  1. first sebab kalau ada bunyi berkaitan hantu2 ni yang terkejutkan orang; boleh jadi accident hoi! betul tak, betul tak?
  2. second, bila ada bunyi2 yang mengilai2 tu malam, kesian la dekat lone driver kan. dahlah sorang2. bukak radio supaya tak rasa takut tapi tiba2 ada pulak unsur2 yang macam tu. haihhh. semangat.. -_-" huhu


what say you??

Happy 18th Birthday adik Nadh (!)

HAPPY BIRTHDAY NADH !!







kesian your birthday celebration was too moderate pagi tadi. nak buat macamana kan. huhu

anyway, tunggu kau balik next week, nanti kita pergi spa then shopping baju okay! :)




Dearest adik, 
Happy 18th Birthday!
Semoga panjang umur murah rezeki :)
You have been the oldest friend i've ever had. no matter how horribly we fight, the truth is: i've always love you and always will (!)
Sorry sebab jadi kakak yang sangat annoying, suka susahkan kau and selalu marah2 hehe
Thanks sebab jaga aku masa aku sakit, tolong aku buat kerja rumah walaupun malas tolong masak :P Thanks for everything lah senang cerita! ngee^^
I'll always pray for your success - dunia dan akhirat InsyaAllah
May Allah always bless you, sister :)
i love you!! mmmuahx :P

Saturday, August 20, 2011

Telur Mata Kerbau

aku selalu kagum tengok orang yang pecahkan telur dekat edge kuali tu then terus masukkan dalam kuali then goreng. ada pulak tu yang bukak telur tu pakai 1 tangan je. perghhh. aku rasa orang tu memang hebat gila lah! hehe


sebab apa? sebab aku tak pernah berjaya menghasilkan telur mata kerbau yang elok kalau aku cuba berlagak pandai nak buat macam tu. hahaha.


and apa yang aku buat ialah :

pecahkan telur elok2, masukkan dalam cawan or mangkuk dulu then baru goreng. teknik yang mengada dan membazir masa. tapi tak kisah la kan, yang penting hasil dia kan. :P


nak goreng MESTI goreng dalam kuali favourite buruk aku yang macam ni. baru bentuk dia bulat yang best!

ada sekali tu aku gedik2 nak feeling2 omputih, try la goreng dalam non-stick pan tu. cet! besar and leper gila jadinya! HAHA. kuali bontot hitam jugak best! :P


cantik tak 'telur goyang' (kuning telur raw sikit) aku??? kahkahkah. masuk bakul angkat sendiri. :P my boyfriend and my family memang spesis yang suka telur goyang ni (but not me, aku geli).



pastu, tuang kicap atas telur (ini cara orang yang malas buat kuah masak kicap la. tapi sama je kot rasanya - sama sedap! hehehe) 




moral of the entry : dalam dunia ni, ada banyak perkara yang kita boleh laksanakan dengan menggunakan  pelbagai cara. do what you think best for you! :) *ada kaitan takk? haha. doesn't matter. asalkan korang faham dah la :P*

Friday, August 19, 2011

Sunscreen / Sunblock

Many sunscreens claim to offer UV protection, but some only protect against UVB rays and not UVA.

...UVA rays penetrate deeper into the skin, which can darken and destroy skin's natural proteins - the elements required to keep skin firm and protected against wrinkles as well as hyperpigmentation.

source : August 2011 CLEO Magazine



haa, cepat2 aku check BB Cream aku! :P

mula2 dia kata tengok ada tak UV absorbers macam zinc oxide or mexoryl or avobenzone


okay, checked! nampak ada zinc oxide tu?

lepas tu tengok PA ranking dia (PA+, PA++. PA+++)

 checked jugak. it's PA++.

pheww. nasib baik aku punya okay. hehehe ;)


so, lain kali, kalau nak beli sunblock, check for 2 benda di atas tu. 2 je pun, tak susah nak ingat. untuk kebaikan muka kita jugak kan? alang2 nak membeli tu, biar menang memakai! cewah. HAHA

Thursday, August 18, 2011

Annoying Back-seat Driver


back-seat driver /ˌbæk.siːtˈdraɪ.və r / /-vɚ/ noun [ C ]

a passenger in a car who keeps giving advice to the driver that the driver has not asked for 


Q&A


 why do you let your boyfriend drive when you yourself can drive the car?
to make him a more manly man

did you really put your trust in his driving skills?
i did but i can't help to feel that i'm a better driver whenever i feel scared hehe

but why you can't shut your mouth up while he's driving?
blame the knowledge about driving that i have.

do you think you are a better driver than he is?
my brain says yes but the heart's screaming a big no :P



Attention to all non-drivers

As a passanger, you too have a part to play in making a journey safe and comfy
  • Be a second set of ears and eyes
  • Be courteous of driver space
  • Keep your anxiety in check
  • Know your route
source : CLEO Magazine August 2011

drivers sure know how to drive (they don't obtain the driving license if they didn't now how to, right?) so you don't have be the annoying back-seat driver. put your trust in them but make sure to keep your eyes and ears peeled too just to ensure the journey safer :)


i always alerted my boyfriend in a wrong way like screaming.*we even had a lot of fights because of it* heeee. SORRY SAYANG :P. i know i should have not do that


i don't like it too when mama constantly tell me what to do and what not to do when i'm driving because it make me feel like an idiot.


be a better passanger : keep your eyes widely opened, keep you mouth shut, stay cool


or... drive the car yourself or take the public transport! HAHA

Monday, August 1, 2011

Happy Birthday, Brother





tak guna punya kakak. dah 2 hari berlalu baru nak buat entry about birthday arab (my one and only brother). dah la dekat fb pun tak wish. pukul 12 malam pulak dah tidur, pagi baru nak wish. birthday present pulak dah beli awal and bagi terus (afir la ni. orang nak simpan dulu hadiah tu. dia terus bagi pulak haha). aiyoyoyo. macam tak feel je kan birthday dia. rasa bersalah ni.
(-____-")


teruk nya kakak ni. SORRRRRRRRY ARAB! huhu



but anyway, celebrate twice tu! first dekat rumah opah, makan pizza hut. then dekat medan ikan bakar. okay la tu kan? huhu. and yang paling prnting, aku buat jugak cake untuk birthday dia tawwww! walaupun tak best macam chocolate indulgence secret recipe, that's the best! haha.



dear arab,
happy belated birthday! may Allah bless you. semoga jadi anak yang soleh untuk mama and ayah. semoga arab jadi adik or abang yang baik, tak degil, tak jahat, tak nakal. hehe. focus in your studies! jangan leka dengan sports or games je taw! i'll always pray for your success in exams, in life.


i may not often tell you this (oh wait, maybe i never did :P) but i love you! and i'm thankful to have such a protective brother! :) i'm sorry for everything! (especially for being such an annoying sister hihi)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...