Saturday, December 3, 2011

HFW Nov 2011 - Day 7 - Out with Friends

it's already the last day of hfw november 2011. T_T


today's theme is 'out with friends'. what do you usually do with your friends??

shopping, window shopping, catch a movie, eat out at restaurants, karaoke etc etc. oh i love my girls! we'll have soooo much fun while hanging out(!) :)

so, comfortable clothes is a must. also, i don't usually wears skirts or dresses when i go out with my friends since it will definitely going to be a long walk with them; we'll going up and down the shops like ten times! lol :P




top - Old Blossom Box
jeans - Levi's
heels - Carlo Rino
handbag - Sembonia
necklace - Parkson accessories
bow hair clip (pinned at the necklace) - accessories



hfw nov 2011 day 7 looks here

end of HFW November 2011. till then! thank you so much everyone! :))

Friday, December 2, 2011

HFW Nov 2011 - Day 6 - Date Night

what do you usually do during your date night? to me and my boyfriend, we always go for either a dinner or movie date.

so, for a date, i think it is better to dress up more femininely^^

pretty, sweet and cute. i'm trying to go that way hahahaha

well, i would like to add; DO NOT wear something that you are not comfortable with or something that would bother you 'cause it will annoy the man especially if you always wanted to look at the mirror. lol ;D and also, it will definitely makes you look like you don't have the confidence in yourself.



top - Old Blossom Box
jeans - Levi's
headband - Young accessories
heels - Sembonia
bag - unbranded




that's all. Thank You for reading! :))



click here for hfwnov2011-day6. get inspired girls! :)

Wednesday, November 30, 2011

HFW Nov 2011 - Day 4 - Vacation/Destination

hfw day 4 already! (Y)

a perfect vacation for me would be to be on an island; away from the hustle bustle of the city. the beach, the sea, the breeze..oh i just love it! :)

so, a light and flowy one-piece-dress would be nice to be worn with a floppy sun hat! very simple, comfortable and practical :)





dress - from mama<3 :)
hat - parkson accessories
sandals - vincci


till then. thank you! :))



other beautiful girls on their 'vacation outfit' here :)


Tuesday, November 29, 2011

HFW Nov 2011 - Day 3 - Break the Rules

hfw day 3 :)

i used to be very afraid to put printed clothes on. so i used to just wear plain clothes! haha. yes, call me boring :P well these days i have improved a little :P

what about to put a printed clothes on another printed clothes? big no no for me.

well, this time i decided to give it a try, in other words; to break the rules i made but still, in a minimalist way.





polka dots on polka dots. what say you?


polka dot sleeveless top - chicago
polka dot maxi dress (worn as skirt) - custom made
long white cardi - unbranded
gladiator heels - charles & keith



so i guess it's really not that bad. it didn't turn out to be ugly as i expected it to be. lol :P



click here for hfw november 2011 day 3. get inspired! :)

Monday, November 28, 2011

HFW Nov 2011 - Day 2 - Hobby/Recreation

HFW Day 2!

I actually don't usually go for recreation. just occasionally.

but last weekend, my family and i went to a recreational lake. we had fun playing at the park and ride a paddle boat (Y).

so the idea about the outfits is something breezy so suitable for leisure time.



pants - South China Sea
top - sheton
lace cardigan - unbranded




get inspired with other girls' outfit for hobby/recreation too here. :)



thank you! :))

Sunday, November 27, 2011

HFW Nov 2011 - Day 1 - Leaders in Hijab

HIJABI FASHION WEEK (HFW) is finally here! yeayyy! :D

so, today's theme is 'Leaders in Hijab'. the leadership role that i would love to try is to be a CEO. hehe^^  i'd like to be one in the future. Aminnnnn! :)




so, my idea this time about working is to dress simply yet showing some elegance and sophistication. i would also dress for comfort thus less and less accessories would be better.




striped blouse - P&Co
chained belt - VOIR
skirt - BYN
ankle boot - VOIR

till then. will be posting more themed outfits this entire week :)

get inspired with other girls' outfit on Leaders in Hijab too, here!


Saturday, September 17, 2011

Cheesy Chilli Tuna Sandwich

*quick recipe*
peminat makanan pedas and cheesy gonna love this for sure!


1 tin tuna cili + 1 susu besar mayonis

spread tuna atas roti + 1 keping cheesedale

letak dalam sandwich maker and tadaaaa!


nyumnyum! best eat masa panas.

#kthanksbye

Friday, September 16, 2011

Kedai Runcit Pandu Lalu. Cool kan?!


tell me! pernah dengar tak kedai runcit pandu lalu ni?!


tak pernah kan? ke pernah?


doesn't matter lah! yang penting aku kagum dengan idea kedai runcit pandu lalu ni! like seriously weh, ko ingat well-known brand je ke boleh buat drive-thru? kedai runcit biasa pun boleh! HAHA. how cool is that? 


kedai runcit pandu lalu yang aku tengok ni located in Bandar Hilir Melaka. drive-thru ni more to menjual newspaper di pagi hari la. tak pernah berkesempatan lagi nak try (sebab jarang baca surat khabar punn hehe). kedai ni tak ada la macam kaunter khas. just an ordinary kedai runcit tepi jalan yang ada uncle sorang tunggu betul2 dekat tepi lane tu untuk menerima orders huhu.


pada pandangan aku la. benda2 drive-thru macam ni memang ada pros and cons la.


pros:
  1. menjimatkan masa (!)
  2. lebih banyak orang rajin baca surat khabar i.e 'budaya membaca'

cons:
  1. lebih banyak orang obesiti sebab kurang berjalan! berapa tapak perjalanan je pun nak beli surat khabar. pemalas eh ko! hahahahahaha


walau macamana pun, kedai runcit pandu lalu ni MEMANG lebih memudahkan kehidupan la. kalau weekdays boleh diterimapakai la alasan nak jimat masa. tapi kalau weekends tu, rajin2 lah menggunakan kudrat pergi kedai beli surat khabar. kalau tak, nanti Malaysia jadi macam US; banyak orang obesiti! huhu. renung2kan :))


* omg. draft from last month lagi. hehe. aku la si pemalas tu :P *

Tuesday, August 23, 2011

first time guna perkhidmatan poslaju ;)


yesterday was my very first time pergi dekat kaunter poslaju dalam pejabat pos. aku tak pernah lansung pos barang. pos surat or kad ada la. barang memang tak pernah.


so, disebabkan ke'bengong'an aku dalam pos mengepos ni, aku ambil masa yang sangat lama untuk settlekan hadiah2 giveaway tu walaupun rupanya senang kacang je. apa yang complicated sangat otak aku fikir entah.


tapi mula2 aku beli sampul pos ekspress sebab aku fikir bangle and ring tu kecik je pun! masa beli tu terus beli 4 engkau! tak ada tanya2 makcik dekat kaunter tu pun. sekali dia tulis sampul untuk document je la weh. berat tak boleh berapa gram, tebal tak boleh lebih berapa mm semua ada tulis. bila fikir2, memang tak lepas lah. buat penat je. bazir duit aku =__='
moral : jangan jadi bodoh sombong. malu bertanya sesat jalan. *aku la tuuu. uwaaa*
last2 aku beli la kotak hadiah yang biasa tu lepas tu balut guna kertas minyak.


ada tak yang tak tahu macamana nak pos barang jugak? meh aku nak tunjuk procedure pos barang guna poslaju. hehe. saja nak berkongsi pengetahuan. :PP

  1.  pergi dekat kaunter tu bawak barang yang nak di pos nanti orang tu bagi borang camni:

    info yang wajib isi : nama, alamat and number phone pengirim & penerima

    tapi aku tulis kan tak berapa nak laju cepat penat pulak tu. so, mintak perkhidmatan my boyfriend lah tolong isi. hihi
    thank you sayangggg :PP

  2. nanti diorang timbang, lekatkan borang tu dekat kotak and mintak duit bayaran pos. haaa, see! senang je! hahaha. baru aku tau.

  3. lepas tu diorang pun bagi la salinan borang tu as receipt. dah siap! :D



hari ni, one of the winner dah terima hadiah. bagus bagus. nak dekat raya ni so aku tak expect boleh sampai cepat. anyway thanks poslaju! :))


Monday, August 22, 2011

Stesen Radio dan Hantu

p/s: ini bukan entry about stesen radio berhantu :P


bila waktu sesuai untuk dengar radio?
me: bila2 dalam kereta


yes, sekarang aku hanya dengar radio dalam kereta je. dulu masa duduk hostel lain lah kan - tak ada entertainment. hahaha

kenapa dengar radio dalam kereta?:
  • hilangkan rasa bosan
  • kurangkan rasa mengantuk ( or segar )
  • buat kita rasa kurang sunyi sebab boleh nyanyi sama2 ( sebagai peneman )
  • hilangkan rasa takut masa drive especially at night *aku memang penakut ya amat hehe*

tengok ayat2 yang besar sikit tu and my question is : sesuai ke untuk stesen radio putarkan lagu yang berunsur hantu2 sikit, or pasang iklan2 yang berkaitan dengan hantu2 or anything yang sewaktu dengannya?

aku rasa TAK (!)

  1. first sebab kalau ada bunyi berkaitan hantu2 ni yang terkejutkan orang; boleh jadi accident hoi! betul tak, betul tak?
  2. second, bila ada bunyi2 yang mengilai2 tu malam, kesian la dekat lone driver kan. dahlah sorang2. bukak radio supaya tak rasa takut tapi tiba2 ada pulak unsur2 yang macam tu. haihhh. semangat.. -_-" huhu


what say you??

Happy 18th Birthday adik Nadh (!)

HAPPY BIRTHDAY NADH !!







kesian your birthday celebration was too moderate pagi tadi. nak buat macamana kan. huhu

anyway, tunggu kau balik next week, nanti kita pergi spa then shopping baju okay! :)




Dearest adik, 
Happy 18th Birthday!
Semoga panjang umur murah rezeki :)
You have been the oldest friend i've ever had. no matter how horribly we fight, the truth is: i've always love you and always will (!)
Sorry sebab jadi kakak yang sangat annoying, suka susahkan kau and selalu marah2 hehe
Thanks sebab jaga aku masa aku sakit, tolong aku buat kerja rumah walaupun malas tolong masak :P Thanks for everything lah senang cerita! ngee^^
I'll always pray for your success - dunia dan akhirat InsyaAllah
May Allah always bless you, sister :)
i love you!! mmmuahx :P

Saturday, August 20, 2011

Telur Mata Kerbau

aku selalu kagum tengok orang yang pecahkan telur dekat edge kuali tu then terus masukkan dalam kuali then goreng. ada pulak tu yang bukak telur tu pakai 1 tangan je. perghhh. aku rasa orang tu memang hebat gila lah! hehe


sebab apa? sebab aku tak pernah berjaya menghasilkan telur mata kerbau yang elok kalau aku cuba berlagak pandai nak buat macam tu. hahaha.


and apa yang aku buat ialah :

pecahkan telur elok2, masukkan dalam cawan or mangkuk dulu then baru goreng. teknik yang mengada dan membazir masa. tapi tak kisah la kan, yang penting hasil dia kan. :P


nak goreng MESTI goreng dalam kuali favourite buruk aku yang macam ni. baru bentuk dia bulat yang best!

ada sekali tu aku gedik2 nak feeling2 omputih, try la goreng dalam non-stick pan tu. cet! besar and leper gila jadinya! HAHA. kuali bontot hitam jugak best! :P


cantik tak 'telur goyang' (kuning telur raw sikit) aku??? kahkahkah. masuk bakul angkat sendiri. :P my boyfriend and my family memang spesis yang suka telur goyang ni (but not me, aku geli).



pastu, tuang kicap atas telur (ini cara orang yang malas buat kuah masak kicap la. tapi sama je kot rasanya - sama sedap! hehehe) 




moral of the entry : dalam dunia ni, ada banyak perkara yang kita boleh laksanakan dengan menggunakan  pelbagai cara. do what you think best for you! :) *ada kaitan takk? haha. doesn't matter. asalkan korang faham dah la :P*

Friday, August 19, 2011

Sunscreen / Sunblock

Many sunscreens claim to offer UV protection, but some only protect against UVB rays and not UVA.

...UVA rays penetrate deeper into the skin, which can darken and destroy skin's natural proteins - the elements required to keep skin firm and protected against wrinkles as well as hyperpigmentation.

source : August 2011 CLEO Magazine



haa, cepat2 aku check BB Cream aku! :P

mula2 dia kata tengok ada tak UV absorbers macam zinc oxide or mexoryl or avobenzone


okay, checked! nampak ada zinc oxide tu?

lepas tu tengok PA ranking dia (PA+, PA++. PA+++)

 checked jugak. it's PA++.

pheww. nasib baik aku punya okay. hehehe ;)


so, lain kali, kalau nak beli sunblock, check for 2 benda di atas tu. 2 je pun, tak susah nak ingat. untuk kebaikan muka kita jugak kan? alang2 nak membeli tu, biar menang memakai! cewah. HAHA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...