Thursday, July 7, 2011

Soldier Sleeping Position

Soldier sleeping position : sleeps flat on his or her back, face to the ceiling, with both arms pinned down at the side or slightly out, and legs straight.


Image: Google


semalam sebelum tidur, aku ada tengok satu rancangan about health dekat KBS World.

dalam show tu, diorang ada cakap yang soldier sleeping position ni bagus.

  • first sebab dalam kedudukan yang macam tu, muscles kita dalam keadaan yang lebih relax. so, lena lah sikit tidur tu
  • second, internal organ kita jugak akan dapat ruang yang lebih besar which is good for their breathing
  • posisi ni jugak bagus untuk tulang belakang kita especially kalau letak bantal bawah lutut sebab dapat maintain natural curve of our backbone

TAPI, kalau ada masalah 'sleep apnea' (masalah pernafasan - biasanya berdengkur), posisi ni sangat la tidak digalakkan okay. BOLEH MATI! 


tapi masa tidur bukan kita stick to position tu je kan. :) 


apa2 posisi tidur ada pros and cons. You have to decide which one is perfect for you so that you can follow it and have peaceful and healthy rest. :)


AND, mind your postures and take care of your backbone  sebab silap2 kalau dah cedera boleh paralyse! :)

3 comments:

  1. kalau ikut sunnah Rasulullah s.a.w mengiring belah kanan lebih baik :)

    if i not mistaken lah :)

    ReplyDelete
  2. @cik myrha; you are right. tapi kita tidur biasanya banyak gerak kan; tak stick to only one position. so, i'm just giving info about the soldier position :))

    ReplyDelete
  3. erk.. cmne pulak kalau tdo ala2 soldier tapi tangan dah kiam macam org nk mati? seyes curious.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...