Friday, March 11, 2011

The Malay Chronicles: Bloodline aka Hikayat Merong Mahawangsa Review

okay, memang ternanti2 laa nak tengok movie ni. keluar je trailer movie ni dah rasa best dah, aku ingatkan cerita from overseas, hollywood gitu ; maybe sebab expectation aku terhadap filem2 melayu tersangatlah rendah. huhu. sekali nak last2 trailer tu tunjuk KRU Production daa! pergh. macam tak percaya! terkejut! terus bersemangat nak tengok! hehe

And Alhamdulillah, dapat jugak aku tengok today! hahaha. happy ni wehy! SANGAT TIDAK MENGECEWAKAN! indah khabar, indah rupa! :D




actually mama ada appoinment kat Marie France Bodyline hari ni and planning awal kitorang was while kitorang tunggu mama dengan slimming treatment nya, kitorang pergi tengok movie Hikayat Merong Mahawangsa ni laa. huhu. tapi disebabkan mama pun teruja nak tengok movie ni, sanggup dia cancel. hihi


aku ni memang buta sejarah wey. hehe. selama ni pernah dengar je 'Merong Mahawangsa', tapi tak pernah tahu apa bendanya tu. ada tak yang macam aku? haha


"Based loosely on the 16th century historical document entitled ‘The Malay Annals’, ‘The Chronicles of Merong Mahawangsa’ is an action-packed epic feature film, with mythical characters, magical moments and dazzling visual-effects sequences"



"Hikayat Merong Mahawangsa or The Kedah Annals is an ancient Malay literature that chronicles the bloodline of Merong Mahawangsa and the foundation of the Kedah, a state in Malaysia."


tak perlu kot aku bagi sinopsis cerita ni. kalau nak tahu lebih, click sini

sini pun boleh :)

Company : KRU Studios
Cast:
Stephen Rahman Hughes :    Merong Mahawangsa
Dato’ Haji Rahim Razali : Kesum
Khir Rahman : Kamawas
Ummi Nazeera : Embok
Nellie Ng : Ying Ying
Jehan Miskin : Embi ( Malay Warior )
Umie Aida : Lang
Director : Yusry Halim (KRU)
Writer : Amir Hafizi
Producer : Norman A. Halim
Budget : 8 M (Malaysian Ringgits)

cerita ni campur2 bahasa; ada bahasa Cina sikit, Melayu klasik and English. best oo bila dengar bahasa Melayu klasik. especially masa Merong Mahawangsa bagi ucap semangat kat tentera2 dia before attacking Geruda (the antagonist). dengan aku aku sekali motivated! haha


bila sampai part action, uish, ada jugak tutup2 mata la sebab ngeri. memang tak sangka la film M'sia dah sampai tahap ni. hehe (jahat betul aku pandang rendah cerita2 melayu). film ni guna CGI technology. advanced dah! hehe

ada romantik2 sikit (cukup la, bukan cerita cinta pun) : Merong Mahawangsa & Embok (Cik Nin dlm cite Hantu Kak Limah bak kata nadia) and Putera Rom & Puteri China

of course, cerita sejarah macam ni takde happy endings macam cerita hindustan where hero and heroin live happily ever after. Merong Mahawangsa died sambil bunuh Taji (pawang dalam Geruda)

Well, overall, i think KRU especially Yusry did a very good job!

pelakon2 pun well chosen! memang tak boleh fikir orang lain yang sesuai dengan role masing2 especially Cik Nin tu laa (Umi Nazeera laa nama dia, pengaruh cerita Hantu Kak Limah ni). muka dia memang muka Melayu yang klasik gitu! huhhh. seswai betul!

This is another epic film (first was PGL) yang membanggakan laa.
superb!

1 comment:

  1. hmm xkesempatan lagi nk nengok...


    http://azzaazman.blogspot.com/2011/02/10-sebab-anda-mesti-tonton-merong.html

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...