Saturday, May 28, 2011

Bila Kanak2 Menconteng, Biarkan!


bila kanak2 menconteng, biarkan.
bila kanak2 menconteng, jangan marah2 macam gila.
bila kanak2 menconteng, jangan pukul tangan dia.

sebab...semua tu akan buat kanak2 takut nak mencuba benda baru.

personalti seseorang tu kan dibentuk berdasarkan cara dibesarkan.

masa kanak2 tengah menconteng, kreativiti dan pemikiran serta imaginasi kanak2 berkembang.


dah nama pun menconteng kan, biasanya memang bukan dekat tempat yang sepatutnya la kan macam dinding. so, parents or elder sister or brother la yang kena buat sesuatu. contohnya, mama dulu masa aku kecik, dia tampal kertas mahjong dekat dinding so that tak ada la kotor dinding tu. or, belikan dia kertas2 or board tempat dia khas untuk menconteng.


kau tengok ni, memang over adik aku menconteng, habis tangan2 HAHA. sabo je laa

source: pakar psikologi. sekian terima kasih :)


3 comments:

  1. tengah minat tu..biar je..heee..btw comel je tgn jadi pink.hihi

    ReplyDelete
  2. as long as its not the floor or the wall, then its fine.

    ReplyDelete
  3. @sis anum; haha. comot la!

    @nava; if it's on the floor, we can mop! lol

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...