Sunday, July 31, 2011

Selamat Berpuasa! :)



kalau tak dengar pengumuman pun kita tahu esok, 1st August 2011 dah start puasa kan?


tapi still, EVERY YEAR (kalau dekat rumah la) mesti nak jugak bukak tv tunggu pengumuman puasa. kenapa eyh? kenapa?? huhu


 masa kecik2 lebih excited la. dah tua besar ni kurang sikit. hehe


tapi tak perasan sejak bila dah lain sikit pengumuman ni. refer gambar atas. biasanya background macam putih je, ada kerusi ala raja seketul. orang yang mengumum pun lain. penat dah ni recall last year punya pengumuman rupa macamana. dah lama ke lain? aku orang je ke yang tak perasan?


okay, abaikan. apa2 pun, di kesempatan ni aku nak wish SEMUA selamat menyambut bulan mulia Ramadhan Al-Mubarak. semoga Ramadhan kali ni lebih bermakna. selamat menyempurnakan ibadah puasa! :)


*okay, after 30 days, bukak tv, tunggu pengumuman RAYA pulak ye! :P*

Friday, July 29, 2011

Shizens Lip Painter Review







-Analytics Nuffnang-
keyword : Shizens Lip Painter




EVERY DAY,  there must be at least one search for shizens products that contribute to my blog's traffic.




so i just wanted to show differences after putting the Shizens Lip Painter on my lips




(1) pale lips -____-"

(2) looks a little bit pinkish (looks natural :P). lasts for more than 8 hours even after i eat!

(3) looks more shining and pink. this mentholated lipgloss has to be reapply after meals. a little heavy but not too oily



overall : it's a very good product worth investing! :)



other product review : Shizens Natural Pore Nutrient Foundation, Shizens Eye Charm

Funny Friday - Muka Buruk Nadia Husna


eh budak ni dah kenapa??







woi! lagi teruk! hahaha



budak ni bila berdua je dengan kakak dia ni, banyak merungut! sebab tu la muka jadi macamni. tak sangka dapat candid muka teruk sampai macamni sekali. haha

Monday, July 25, 2011

Shepherd's Pie - Najlaa's version

told you! mood masakmemasak aku bagus sikit lately. last week, everyday aku masak; tengok entry pizza and popia ni. (mama mesti proud yang anak dia dah besar! hehe *ma! kakak dah boleh kawin!* :PP)



boyfriend aku pun suka! huhu. bila aku pandai masak ni, dia suruh masak tu pulak. macam2. banyak songeh pulak kan. patutnya dia terima je seadanya. dulu lagi aku haram tak tahu masak heee



today, aku buat shepherd's pie! dah lamaaaaaaa sangat dah nak buat pie ni! tapi macam tak berkesempatan je. hari ni baru buat. tapi, like my any other dishes, i changed it to the simplest version. hehe. *pemalas*  kat rumah pun tak cukup bahan2 yang sepatutnya. so, aku hemtam je la! hahaha






filling:

  1. panaskan minyak, masuk bawang putih, daging, cendawan butang, serbuk black pepper, kiub pati daging. bila dah masak masukkan bancuhan (1/2 cup) tepung jagung. tu jee.


pie :
  1. rebus kentang dengan garam sampai air rebusan kering.
  2. lenyek dengan fresh milk, white pepper and butter. 


masuk dalam bekas then bakar for about 30minutes in 200degree Celcius oven.


SIAP!!! kahkah. senang kaaann?



best served masa panas. and mama kata it tasted better with chilli sauce. huhu. tak tahu. taste masing2 kan. try la! :)


Sunday, July 24, 2011

Reminiscences






i used to love editing photos using picnik a lottt! but not anymore. it's either because aku semakin matang atau aku semakin kurang kreatif. hehe :)

Saturday, July 23, 2011

Petua Lebat dan Cantikkan Rambut


adik aku, baby tu masa kecik2 orang ingat dia lelaki. semua sebab rambut dia yang lambat gila nak tumbuh.


risau kot! kenapa pulak lah rambut budak ni tak tumbuh2. kesian dia. dahlah perempuan. so, mama pun try la satu cara yang orang2 recommend which is massage my sister's head with sesame oil (minyak bijan). Alhambulillah lepas tu okay! lebat rambut dia sekarang! cantik pulak tu!


cuba tengok gambar2 ni:



setahun


2 tahun


3 tahun


4 tahun


5 tahun


haaa. kepada yang botak2 tu, you can try petua ni. hehe. InsyaAllah, boleh tumbuh punya. :P

Friday, July 22, 2011

Renew lesen memandu pada hari jadi?

bulan lepas, masa kitorang on the way balik rumah dari dataran pahlawan, tiba2 ada road block dekat satu selekoh ni. mama memang jarang2 sikit nak pakai seat belt masa drive especially because before ni kereta tu punya seat belt selalu stuck. so ended up mama tak pakai seat belt la! nak tarik seat belt pun tak sempat dah.



kena tahan la! apa lagi kan. huhu. polis datang tanya kenapa tak pakai seat belt semua then mintak mama lesen. tiba2, polis tanya, 'ada lesen lain tak?'. blur. kitorang semua still tak faham lagi. kenapa kena ada lesen lain pulak? OMG! RUPANYA MAMA PUNYA LESEN DAH MATI 5 BULAN LEPAS! gila tak gila??!



pak polisi pun dah macam nak naik angin gila2 and kitorang pun dah start takut.
  • tak pakai seat belt, saman rm300
  • tak ada lesen, saman rm600
  • tak pakai seat belt + tak ada lesen = rm900 !
HOIII! kalau pergi makan dengan duit tu dah boleh tambah 5kg setiap orang, tahu??! -___-"




erm cerita ni dah expired sebenarnya tapi disebabkan beberapa hari lepas ada cerita pasal JPJ tengah pertimbangkan tarikh renew lesen pada hari lahir kita so i think it's a really great idea. considering that i am too - a very forgetful person and we only renew our license every after 3 years so birthday would be a perfect date to be remembered to renew license. :)



HARAP2, JADI LA. SENANG SIKIT AKU NANTI :)

Thursday, July 21, 2011

Easy Peasy - Pizza & Popia

minggu ni mood masakmemasak aku elok sikit. so selain daripada masak lauk2 biasa for lunch, i decided to make pizza and spring roll jugak. tapi najlaa's version la. senang! haha. i even went to buy the ingredients myself! :D gila tak gila? tak pernah kot. macam buang tebiat pun ada. serious aku rasa macam seorang suri rumah tangga berjaya.



PIZZA

1 sausage (2 different types)
pizza sauce
button mushrooms
pizza dough (aku uli sendiri wehy! first time ni! hahaha)
mozarella cheese





SPRING ROLL

1 crabstick
carrots (potong panjang2 kecik2)
kulit popia







lama family aku tak masak2 sama2 ni. selalunya memang makan kat luar je. so, semalam masa buat pizza and popia, adik2 aku jadi excited. semua diorang nak buat. haha.


happy! lauk2 yang aku masak for lunch pun dapat lebih sambutan dari lauk yang beli kat luar. habis licin. hehehe. thank you korang! i love you all!:D


p/s: bangun awal esok. nak pergi pasar. hehe

Wednesday, July 20, 2011

Happy 20th Birthday Dyla (!)


Dyla, SV004 = cute + childish + expressive + loveable + hilarious


Image : Dyll's FB :P

HAPPY BIRTHDAY BABE !

ngeee. sorry lambat. no wonder aku rasa macam ada tak kena je hari ni. rupanya terlupa nk wish birthday dyla. haha



No wise man ever wished to be younger. - Jonathan Swift



I wish you a year with loads of fun, excitement and beautiful memories. May you always wake up in the morning with a smile on your face. May Allah bless you :)


i love you, friend! :) *To love and be loved is the greatest happiness of existence. Happy birthday again!*



Wordless Wednesday : najlaafir (1) #WW

Tuesday, July 19, 2011

Alihkan orang yang tengah tidur

dulu aku pernah dengar cerita yang ada seorang budak ni tengah tidur dekat mana entah. lepas tu, mak dia dukung je bawak masuk kereta then balik rumah. tapi bila sampai rumah, budak tu dah tak ada.. orang kata sebab roh dia tak dapat nak cari jasad untuk balik.


takut takk? :(


percaya atau tak, terpulang.  ustaz atau ustazah dulu ada cakap yang masa kita tidur memang roh akan keluar dari jasad berjalan2 kan? tapi secara saintifiknya, mungkin ada sebab lain la kan kalau orang tu tiba2 meninggal.




walaupun aku tak tahu cerita ni betul ke tak, tapi cerita ni macam bagi impak betul taw dekat aku. aku jadi takut nak alih2 orang masa tidur ni. especially my little sis, baby. dia suka sangat tidur merata2. susah nak buat dia tidur dalam bilik je sebab dia tak boleh duduk diam. waktu malam bila dah masuk bilik, tutup lampu semua, lepas tu mesti dia keluar bilik pergi living room untuk tengok tv. ha, nanti kena lah angkat dia bawak masuk bilik sebab dah tertidur dekat living room.



tak tahu la family aku yang lain macamana masa angkat baby. tapi kalau aku yang angkat, aku mesti make sure yang dia ada gerak2 (maksud aku macam sedar sikit la) or bukak mata ke apa2 lah. janji aku rasa dia dah sedar tapi tak ada la sampai dia terbangun terus kan.



ini la budak yang suka tidur rata2 tuuuu -____-" haha


sleep tight, sweet dreams :)

Monday, July 18, 2011

Dream Job (!)

my dream job would be : hos untuk rancangan masakan atau rancangan rasa2 makanan dekat famous restaurants! HAHA. i loooooove food! and food loves me too :P 


kalau sesiapa offer aku jadi hos rancangan apa2 berkaitan dengan makanan tanpa gaji pun aku sanggup! serious! asalkan perut aku terisi dengan makanan2 sedap. hehe. hey! siapa tak nak kan?? siapa tak nak dia gila! hahahaha

scallops

beef

caviar

lobster

Images : Google


paling penting : bila aku makan apa2 pun, orang mesti akan nampak makanan aku jugak yang macam sedap. walaupun kadang2 diorang tak berminat pun dengan jenis makanan tu. lepas tu lepas diorang rasa makanan tu, tak ada la sedap sangat pun. haha.


so sekarang, aku nak belajar lebih lagi kosa kata / vocab tentang makanan selain daripada rasa (masin, manis, masam, pahit); contohnya overcooked, well-seasoned etc etc. mana tahu, ada jugak orang nak hire aku jadi hos. lepas tu kalau hebat boleh dapat award best host untuk rancangan masakan *berangan-angan*. HAHA.  tapi badan CONFIRM macam tong drum la kann ngeee :D


mood tonight : OH LAPAAAAAAAAR NYAAAAAAA! sebab tu kuat merapu :P

Sunday, July 17, 2011

It's all about trust. what part of trust don't you understand?

“Trust is like a vase.. once it's broken, though you can fix it the vase will never be same again.”



Love all, trust a few.
 
- William Shakespeare




I'm not upset that you did this to me, I'm upset that from now on I can't believe you


lesson : i should've trust my instincts =_________= "


mood tonight : totally dissappointed with a person i call FRIEND. *i purposely caps-locked the letters. please note that* . thank you 

Leopard Print Maxi Dress ( 3 ways to wear )





Saturday, July 16, 2011

If you have a little sister

If you have a little sister of age range between 3 and 6 years old,


interested in girls stuff like makeover, dress-up, cooking,  baking etc etc,


you took pity on her because she's bored  (no one's playing with her)


but you are lazy enough to entertain her


THEN try this!

  1. turn on your computer
  2. connect to internet
  3. go to this website : http://www.dollbabi.com/

there are various type of flash games in that website. in fact, they have links to other flash games websites as well.

example :




i'm sure she'll love it because my sister did! *okay, confession : i do play the games too when i'm bored* :P


Thursday, July 14, 2011

Dental Flossing

20 Things That Can Ruin Your Smile (from Yahoo)

#16 : Not flossing


"Flossing every day is one of the best things you can do to take care of your teeth. It's the most important factor in preventing periodontal disease, which affects more than 50% of adults," says Meinecke

i regularly floss my teeth at home and i prefer the F-shaped floss because it's easier to be used.


Flossing helps:
  1. remove plaque and debris that sticks to teeth and gums
  2. polish the tooth surface
  3. control bad breath

trust me. brushing and flossing teeth are equally important! :)



from Wikipedia:

Flossing in combination with toothbrushing can prevent gum disease, halitosis, and dental caries. Regular flossing is also linked to reduced incidence of heart disease. Flossing is correlated with greater longevity, potentially as a result of the prevention of gum inflammation.


start flossing now(!) :)

Tuesday, July 12, 2011

5 perkara yang aku benci gila masa drive

  1. dekat junction yang tak ada traffic light, kena ke kanan


    ouh ini yang aku paling fobia sekali. lagi2 jalan utama tu jalan yang sibuk. aku pernah accident masa mula2 drive dulu masa keluar dari junction. nasib baik motor yang langgar aku tu tak ada apa. kalau tak, maybe tak drive lagi kot.

    aku prefer pergi kiri dulu lepas tu cari mana2 tempat untuk u-turn. tak kisah la jauh pun. aku rela. ;P

  2. berada dekat belakang traktor


    kelajuan traktor memang kureng la kan. so, kalau dekat jalan yang 1 lane je, aku memang tak reti nak potong2 ni. memang aku tunggu je wey, serious. takut! rasa macam lemah je diri ni  -___-" lagi2 kalau kereta belakang aku sampai 2 3 potong kereta aku and traktor tu. -_____-'" i wish i have that courage too huhu

  3. motor yang bawak dekat tengah2 jalan


    ni kes dekat jalan yang 1 lane jugak. motor kecik je, tapi bawak dekat tengah2 jalan macam kereta. kalau laju sikit tak ape la jugak. cermin pun tak ada. lagi la tak nampak ada kereta dekat belakang. adehh

  4. dekat tempat parking yang sesak, kena lalu di antara 2 kereta


    bila tempat parking dah penuh, kereta lain pun letak la kereta ikut suka je. yang mana dapat lah kata orang. lepas tu tinggal ruang sempit je untuk kereta lain nak lalu. kalau kereta kodok, tak ada la takut2 sangat; ni kalau kereta BMW ke Merce ke, fuhh, tak ke berdebar2 nak lalu. silap sikit je, melayang duit!

  5. lori or bus yang bawak laju


    referring to entry ni: Maharaja Jalan Raya. urghhh. benci! 


PRINSIP aku masa memandu:
" BIAR ORANG KATA AKU BODOH KE TAK RETI BAWAK KERETA KE, ASALKAN AKU SELAMAT. BAHAYA ADA DEKAT MANA2 JE, SO KENA BERJAGA2 :) "

Monday, July 11, 2011

Shizens Natural Pore Nutrient Foundation Review



this foundation is actually mama's. but only after about 3 times, she decided not to use it anymore because she felt it was a little too oily for her skin.

first impression :
  1. nice packaging
  2. pleasant smell (very light smell)
  3. has quite a greasy texture

used 3 times :
  1. very easy to be applied. after a few swipes i'm ready to go! :)
  2. not really heavy on my skin. so, i would recommend it for people with dry to combination skin type.
  3. blemishes and pores are perfectly hidden - smoother skin. provides good coverage.
  4. lighten my skin tone
  5. long-lasting (worn more than 8 hours and i still didn't have to reapply. in fact, it looked better with my natural oil). 
other shizens' product review : Shizens Eye Charm

Sunday, July 10, 2011

Aiskrim Calong




dengar je bunyi loceng cina aiskrim yang bawak moto tu; menjerit2 baby cakap nak aiskrim. everytime macam tu. apa yang suka sangat entah  makan aiskrim calong tu pun aku tak tahu.


kenapa panggil aiskrim calong calong eyk?? entah. tak pasti mana datang perkataan tu. macam pelik pun ada. tapi aku seriously tak tahu apa nama lain bagi aiskrim ni dalam BM. HAHA


Image: Google

tapi aku rasa susah dah nak jumpa aiskrim calong yang guna cake cone tu sekarang. kalau ada pun biasanya kat tepi pantai or yang jalan2 naik moto dekat perumahan la.


yang paling selalu jumpa: sugar cone. dekat shopping malls biasanya pakai tu la kan. and, i prefer sugar cone than cake cone! lagi sedap kot. manis sikt dari cake cone (of course la, nama pun SUGAR cone :P) and most importantly, tak cepat lembik macam cake cone!


mungkin budak ni suka kot part jerit2 panggil pakcik aiskrim; excited sikit. kalau dah nak terlepas tu lagi best, siap pergi kejar lagi, HAHA 



and, kenapa bila makan comot2, orang kata macam ni, 'MAKAN MACAM BUDAK KECIK!'?? sebab ni la :


 selekeh punya budak! :P



Saturday, July 9, 2011

Shizens Glitter Tatoo Kits



this is the only way i can make nadia duduk diam, seriously (other than pakaikan dia inai laa)


adikk2 ni memang kena dilayan sekali sekala; kesian pulak tengok dia main sorang2, tengok cartoon sorang2 kadang2 (nasib lah dapat kakak and abang yang dah besar). so ikutkan jugaklah kehendak dia. tapi tak boleh selalu! naik minyak nanti :P


*seronoknya ada kakak. aku pun nak jugak! haha. poyo je*

okay, so tonight, theme kitorang is: Dolphin! :)








p/s: gila banyak orang view guna keyword 'Shizens'. everyday MESTI ada. thinking on making shizens' product reviews other than  Shizens Eye Charm sementara tak habis guna lagi. hehe


Friday, July 8, 2011

Happy 20th Birthday Lin (!)

dear my beloved lovely gossip partner lin;

HAPPY BIRTHDAY GIRL !



Happy 20th birthday babe! XOXO.I love you! You are simply awesome to have around! you're really a friend i feel i've known you all my life!! THANKS FOR EVERYTHING(!) May Allah always bless you.. :)



BFF forever okay! i miss you! heee. can't wait to be back!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...