Friday, April 22, 2011

It's Addictive!

kalau ada rasa nak simpan2 duit sikit untuk masa depan and taknak bazir2 duit shopping mengikut nafsu sangat, so i suggest tak payah la guna apa2 jenis card like credit card ke, debit card ke, ATM card ke masa shopping. SERIOUSLY, IT'S ADDICTIVE!

of course i think, main reason many of us guna is - easier :

  1. tak perlu nak pergi machine ATM dulu untuk keluarkan duit before beli2 barang
  2. tak perlu nak kecoh2 kira duit kat cashier tu masa nak bayar
  3. tak perlu nak tebal2 duit dalam purse especially bila nak beli barang yang tak-berapa-nak-murah
  4. tak perlu nak risau duit hilang dalam purse sebab bila purse hilang je boleh terus call  bank suruh block card korang. 

itu antara advantage guna card2 ni laa (these are the reason i got carried away ciss)

lagi2 kalau korang macam aku *minta perhatian di sini* ; tak reti nak budget2 haihhh -.-". kalau korang bukan macam aku, so, tak payah risau sangat laa


PALING BAHAYA (!)
credit card
credit card = hutang hutang hutang. set kat mind yang credit card ni SANGAT SANGAT bahaya. nasib baik la otak jahat aku ni tak ada terlintas lagi nak guna (lagipun mama memang confirm tak akan bagi hihi). agaknya kalau aku la yang guna, confirm kena isytihar muflis. ;P . tak best pun card credit ni. dah la ada interest bulanan, interest atas baki la hape la, macam2. shopping memang best, tapi bila keluar bill card credit...fuhh...sabo je laaa


BAHAYA BAHAYA (!)
debit card, atm card (hmmphh. ini kisah aku, kisah yang merosakkan aku =.="nasib baik aku sempat berhenti sebelum terlambat)
tahap bahaya debit/atm credit ni down sikit la dari credit card sebab tak ada hutang. tak kisah la kan duit ada berapa dalam akaun, lebih baik pergi ATM sebab resit tunjuk baki yang penting tu.  guna punya guna punya guna last2 baki...fuhh...rasa macam baru semalam ada banyak duit. cuba bayangkan kisah aku, dalam masa 5 bulan aku habiskan duit aku rm5***++. memang tak terasa la masa guna, tapi last2, macam nak mengalir air mata.



tapi kalau dah boros, tak guna card pun boros jugak ye tak? -.-'

sebenarnya, yang penting kita kena lebih berhati2 masa membeli.

tapi aku yakin, tak guna apa2 card masa shopping lagi bagus! kurang sikit boros tu sebab indirectly masa pegang cash, kita akan kira ada berapa duit kita. so, rasa sayang duit tu lebih sikit

so, moral of the story : sayangilah duit anda! ;)

6 comments:

  1. sume yg ade dlm list tu , I've done it . HAHA .

    shopping is heaven meyh :D
    lalalala .

    ReplyDelete
  2. @zqa; list yang under easier tu ke? haha. well of course! shopping is heaven! no doubt! but no shop w/ cards okay! ;P

    ReplyDelete
  3. x kira pakai kredit or debit card..kalau asyik swap je mmg hutang bertambah dan simpanan berkurang..

    debit kad mmg la konon selamat x perlu bawa duit byk tp pengaruh tetap sama mcm kredit kad ..

    mmg bahaya..

    lebih baik bwk cash sikit je..pastu masa membeli masih boleh timbang tara lagi.. hehe

    lebih2 lg kalau kaki shopping.. kan najlaa kan??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...