Wednesday, April 20, 2011

Kurangkan lebih banyak berat dan lemak dengan SUSU!


kepada pengamal2 diet, kalau korang tak include susu dalam diet harian, you'd better be!

KENAPA???
kerana susu tinggi dengan kalsium dan mengandungi vitamin D.

APA KEBAIKAN KALSIUM DAN VITAMIN D?
APA KAITAN DENGAN PENURUNAN BERAT BADAN?

kalsium dapat menyerap lemak dengan bantuan vitamin D. haaa. nampak tak kaitannya kat situ??

berdasarkan kajian:
  1. minum segelas susu pada setiap waktu makan bantu bakar lebih lemak dan kalori sepanjang hari
  2. minum banyak susu buatkan kita rasa kenyang lebih lama
  3. minum susu halang penambahan berat badan
  4. minum lebih susu dapat kurangkan ukurlilit pinggang (waistline)
  5. susu membantu hilangkan lemak dan kekalkan otot


well of course la kan, kajian2 yang aku sebutkan seperti yang di atas bukan kajian yang aku buat sendiri. haha. sebab tu aku sediakan sekali pada setiap point, link kepada webpage yang berkaitan (in English). kajian by experts ni. sumber yang boleh dipercayai.


www.whymilk.com : ada banyak lagi facts about susu yang korang kena tau.


maybe ada certain2 orang yang tak suka or maybe memang tak boleh nak minum susu plain. sebab tu kilang2 susu buat pulak susu2 yang berperisa macam perisa strawberi and coklat. susu berperisa ni sebenarnya okay je even calorie dalam susu berperisa lebih sikit from susu plain.


p/s: thanks to mama yang begitu excited inform aku yang susu boleh absorb fat! hehe. i love you mama!


11 comments:

  1. okeh , aku memang tak boleh minum susu plain.at least susu coklat :)

    ReplyDelete
  2. allergic ke apa babe? hmm.. boleh je minum susu coklat. tapi lps tu tak payah minum any sugary drinks

    ReplyDelete
  3. suke minum susu dgn koko krunch.. yum3.. sedap.. ssuai utk breakfast.. hehe.. (kecik2 dlu xpuas mkn koko krunch)

    ReplyDelete
  4. @ainaa; HAHA. drinks yang sihat2 ni biasanya mmg tak sedap. tapi susu OKAY laaa! haha

    @ziera; hihi. btul2! hmm dah besar2 pun boleh mkn koko krunch ape. ;P

    ReplyDelete
  5. kalo nak tmbh berat badan cmna lak? hehe

    ReplyDelete
  6. @ched; erkk. nak tambah berat? meh amik lemak aku sikit ;P

    ReplyDelete
  7. wah..bestnya kalo bleh transfer2 ni.. xpyh aku bersusah payah dah ikhtiar cmna nk membesar ni..heheh

    ReplyDelete
  8. @ched; tau takpe. kalau mcmtu punya senang, tak payah aku bersusah payah ikhtiar cane nak mengkecik ni. hehe

    ReplyDelete
  9. haha.. sy juga x boleh nak minum susu wpun telah mencuba.. x tau apesal bila dgr susu je.. dah terbayang bau susu n tekak mula rasa kembang jek..hehe...

    tapi susu mmg bagus..

    ReplyDelete
  10. @fieyza; haha. yeke. mcm loya eyh? huhu. sumpah tak faham. ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...