Sunday, April 10, 2011

Petua Nampak Muda Dari Usia Sebenar


gambar ni time nadh ambil result SPM kat sekolah dia. (yes, aku kakak yang sangat supportive HAHA geli je)



kesian nadh, lately orang selalu cakap dia kakak aku. serious2! bukan aku perasan sengsorang ni. orang keliling yang cakap. siap masa kat sekolah tu ada student yang nak ambil result jugak bagi brochure jejak after SPM kat aku. haha. boleh pulak dia ingat aku nak ambil result jugak. padahal aku kat sekolah dia tu, takkan tak cam batch sendiri.

mama kata sebab perangai aku macam budak2. hish. ada ke patut. haha

dulu masa high school orang ingat aku dah masuk U, tapi bila dah betul2 masuk U, orang ingat aku muda lagi pulak dah. haihh. betul lah, 'hidup ni umpama roda'. (kira aku jadi muda balik?? confuse sendiri. haha)

okay dah dah. merapu sikit2 cukup. sekarang baru nak bagi content of the entry. title entry ni memang macam sengal2 bajet pakar kan. siap nak bagi petua kat orang. haha. semuanya berdasarkan pemerhatian aku sendiri terhadap orang keliling (i mean, tengok makcik2 aku yang nampak sangat muda, mama aku sendiri etc etc). 

  1. first sekali: banyakkan senyum (ceria)

    ceria tak semestinya kena gelak2. senyum je pun nampak ceria dah. tapi bukanlah senyum kambing, senyum kena ikhlas. someone yang selalu put a smile on his/her face surely akan nampak lebih bright and yes, lebih muda.

  2. di samping tu: kena pandai handle stress

    bila stress tak perlu la nak obvious sangat muka tu nak bagitau semua orang yang kau tu tengah stress, mana nak nampak muda kalau muka ketat je. pandai2 la. especially kau perempuan yang tengah PMS senang sangat nak stress2 ni. bab ni kena belajar pengurusan stress la pulak kan. tapi yang paling penting masa stress ni, kita kena develop positive attitude la i.e fikir yang kita boleh make it through no matter what

  3. jaga kulit muka

    okay, first sekali orang tengok is of course bahagian muka kan. so, jaga muka ni memang perlu lah.  macamana nak jaga muka? masing2 ada cara masing2 kan. ada yang guna cara tradisional, ada yang guna cara moden. yanng pasti, take a very good care of your facial skin tak kesah la apa cara pun supaya tampak lebih cerah berseri.

  4. jaga pemakanan

    bukan setakat muka, badan pun kena jaga. so, consume la makanan2 yang ada vitamin yang baik untuk badan. buah and sayur yang penting. bukan setakat nampak muda, rasa muda lagi. ye la kan, dah badan sihat, cergas la sikit.

  5. rehat secukupnya

    tidur kena cukup wey. aku rasa ni la antara sebabnya nadh nampak lebih berusia hehe dari aku. dia kan baru lepas SPM. penat stay up study tak habis lagi kot. hehehehe. tidur cukup untuk badan dan otak, juga untuk eyebag HAHA. tapi tak perlu la tidur sehari suntuk. ke lain jadinya. 

dah la. 5 cukup. nak lagi, google sendiri. orang lain pun ada bagi pendapat sendiri jugak. panjang sangat dah ni. okay. sekian.

petua lain:

5 comments:

  1. hahaha... jla nampak muda sbb sejak cuti dari study ni kurang stress, lebih relax.. :D lgpun ada lebih banyak masa untuk jaga penampilan diri dan kulit.
    teruskan penjagaan seperti skg bila dah start study nnt ye. jgn tdo lewat sangat, makan byk buah n sayuran, dan juga jangan lupa exercise n jaga muka.

    ReplyDelete
  2. ye la kan. sebab tu laa. harap2 bila dah balik study boleh still nmpk macam adik kepada adik. hehe

    **ouhh yes, kalau chik nak tau (ke chik dah tau? hehe) 1st point tu is about you! suka tak suka tak? haha. 2nd tu mama, 3rd tu ain :)))

    ReplyDelete
  3. serious?? hohoho cik taktau...
    ye ke cik slalu senyum? iskiskiskk, pasni kena kurangkan senyum la ;p

    tp mama mmg pandai handle stress, n ain mmg slalu jaga muka... heheheh

    ReplyDelete
  4. achik; kurangkan senyumm? cett. nak nampak tua ke? bia la nmpk muda, senang nk ngorat orang.

    anith; adik aku okay okay je babe. 5 :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...