Monday, June 27, 2011

Gastritis - air kelapa jadi ubat.

hmm. aku memang selalu kena gastritis ni..
tapi jarang2 la seteruk semalam ):


ini semua gara2 susu.
bukan minum susu basi ke apa, i drank TOO MUCH milk yesterday with an empty stomach -.-'. seriously, banyak sangat! 1 kotak besar aku sorang je. lepas tu boleh pulak aku campur2 minum air asam boy. so sebab tu acidity perut pun increase dengan mendadak. oh ya, sebab stress jugak ):


biasanya consume alucid je (ubat gastritis yang paling sedap penah aku rasa setakat ni haha) lepas tu baik. tapi tak baik baik jugak semalam. lepas tu aku start muntah2. only then i decided to go to clinic. dah kena injection baru rasa lega sikit. Alhamdulillah.


doktor bagi jugak ubat2 just in case still sakit.


just a reminder to myself and others yang ada gastritis:
On a gastritis diet milk and dairy products will need to be limited, often to only 2-3 times a day, as they can increase the acid secretions in your stomach.


and an additional info from here,
Coconut water is an excellent remedy for gastritis. It gives the stomach the necessary rest and provides vitamins and minerals. The stomach is greatly helped in returning to a normal condition if nothing but coconut water is given during the first twenty-four hours.

2 comments:

  1. oooo bru pahamm... nasib aku td minum susu semalam..ok lg la tu kan..tk basi lg rasanye..kih kih kih

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...