Monday, June 20, 2011

Zon Melaka Bebas Asap Rokok


first time dengar : dekat Buletin 8 TV3 kot

first impression : eleh yeke?

lepas tu memang dah tak ingat dah. hehe

semalam dekat Dataran Pahlawan, ada sorang mamat ni kena tahan lepas tu kena tegur and hampir2 kena saman, then i was like : ohh serious rupanya kempen ni. sampai bila?

dalam hati tertanya-tanya : apa kesan kempen ni? ada ke penguatkuasa asap2 rokok ni? tahap mana ke'serious'an kempen2 ni? orang ramai kisah tak dengan kempen ni? angat-angat taik ayam je kot?



pada yang mungkin tak tahu, ada 5 kawasan dekat melaka ni yang diwartakan as Zon Bebas Asap Rokok:
  1.  tapak Warisan Dunia
  2. Melaka Raya
  3. Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC)
  4. bandar Jasin
  5. bandar Alor Gajah

" Mereka yang menyalahi peraturan ini boleh didenda antara RM250 hingga RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun jika sabit kesalahan. Proses penguatkuasaan dilakukan Jabatan Kesihatan dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan (PBT) di semua zon terbabit. "




aku rasa : kempen ni bagus jugak laa. puntung rokok dekat tempat2 yang perlu bersih akan KURANG (tak boleh cakap tak ada), KURANG la batuk2 dekat tempat2 tuu.

mungkin tak akan berkurang jumlah perokok but at least, perokok2 akan berjaga2 dekat mana boleh rokok dekat mana tak boleh.

4 comments:

  1. bagus kempen ni
    jadik orang makin segan nak isap rokok.
    :D

    ReplyDelete
  2. bagus2..hrp semua negeri buat jugak..

    ReplyDelete
  3. @saya_arief: betul2 :)

    @ArulchelseA: mmg patut! Especially dkt bandar2 besar kn. Kurang sikit pencemaran hehe

    @ken: indeed! ;))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...