Barli


aku suka sangat barli! tapi tak tahu pun khasiat betul2 dia. tahu bagus macam tu je laa.

so hari ni alang2 mama masak bubur barli, google skali khasiat dia; boleh share sekali :))


  • kaya dengan protein, vitamin, mineral dan asid amino yang pentingLebih penting lagi, barli adalah salah satu sumber yang kaya dengan serat larut (dikenali sebagai beta glucan) dan serat tidak larut.

  • membantu menurunkan kolesterol LDL

  • menstabilkan kandungan gula dalam darah, yang boleh memberi manfaat pesakit diabetes

  • mengurangkan risiko kanser, penyakit kardiovaskular dan diabetes jenis II.


senang je nak buat bubur barli - sama je macam buat air barli.

Basuh dan rendam barli untuk seketika. Masak barli bersama air dan gula di dalam periuk sehingga 1 jam atau lebih sehingga barli tu kelihatan putih serta air akan bertukar warna putih. Angkat. Boleh di minum secara suam-suam panas atau sejuk.


okay, selamat mencuba :)
  1. very cooling for out hot weather, dying of heat.

    ReplyDelete
  2. sedap ni... dulu msa kecik2 x suka langsung coz mcm brlendir tp skarng 1 peket tu layan sorang je... 1 periuk... eheheh

    esok pg2 nk masak barli la, nsb ada stock... marvalles ... nyum...nyum... >_<

    ReplyDelete
  3. @m!ra_mahara; sama la!! hehe. marvellous!

    ReplyDelete
  4. yeah..elok sangat la untuk PCL...'koles' kena control.

    ReplyDelete
  5. @[p@kcikLie] : [ mamaDiana]; yeah. cepat masak! huhu ;P

    ReplyDelete

Makeover by Butterfly Project